Comunità di S.Egidio


 

03/09/2002


Liderii religiosi vad rolul necredinciosilor in cautarea pacii

 

Intalnirea de trei zile a liderilor religiosi ai lumii s-a incheiat cu o procesiune si cu constiinta faptului ca telul pacii si al solidaritatii trebuie sa ii implice si pe necredinciosi. Peste 400 de reprezentanti ai unor comunitati de credinciosi s-au adunat in Piata Politeama dupa ce s-au rugat impreuna cu oameni de aceeasi credinta cu a lor in locuri separate din jurul capitalei siciliene Palermo. Ei au proclamat si semnat Apelul pentru Pace 2002, in care au afirmat ca "durerea lumii ne impune sa cautam impreuna, credinciosi si necredinciosi, caile pacii si ale solidaritatii".

Intalnirea anuala, organizata de miscarea laica Comunitatea Sant`Egidio, s-a concentrat asupra implicatiilor atacurilor teroriste din 11 septembrie. Participantii au spus ca "intreaga lume are nevoie de speranta: speranta de a putea trai impreuna cu ceilalti, speranta de a nu fi dominati de aminti rea pagubelor suferite, speranta de a construi o lume in care fiecare sa poata trai cu demnitate". "Globalizarea nu poate insemna doar circulatia libera a bunurilor; trebuie sa aiba loc si globalizarea solidaritatii, a dialogului, a dreptatii si a securitatii", adauga declaratia lor.

Cardinalul Walter Kasper, Presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, si Cardinalul Roger Etchegaray, Presedintele emerit al Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace, au participat la intalnire. Papa Ioan Paul al II-lea a trimis un mesaj personal pentru eveniment. Printre alti participanti crestini s-a numarat si o delegatie a Patriarhiei de Moscova a Bisericii Ortodoxe Ruse. Au mai participat la intrunire Rabinul Rene Samuel Sirat din partea Conferintei Rabinilor din Europa; Mohammed Amine Samili, un teolog musulman din Maroc; David Rosen din partea Congresului Evreiesc American; si Leila Shahid, delegat general al gruparii palestiniene din Paris.

In fata "prabusirii civilizatiilor", participantii la intalnire s-au angajat in declaratia lor finala sa continue "cu hotarare pe calea dialogului". "Este calea potrivita pentru depasirea dezbinarii si a conflictelor", se spune in declaratie. "Este calea potrivita pentru a nu lasa lumea in voia unei globalizari fara fata care in mod inevitabil devine cruda. Dialogul nu lasa pe nimeni fara aparare; el protejeaza. El nu slabeste, ci intareste". "Dialogul il transforma pe strain intr-un prieten si elibereaza de violenta. Nimic nu se pierde prin dialog", se spune. Textul se incheie cu o exortatie: "Celor care ucid si fac razboaie, in numele lui Dumnezeu, le spunem: `Opriti-va! Nu ucideti! Violenta este o infrangere pentru toti! Haideti sa dialogam si Dumnezeu ne va ilumina!`"

Discutiile din timpul intalnirii s-au concentrat si asupra posibilului atac militar SUA impotriva Irakului. Radio Vatican a relatat faptul ca Arhiepiscopul Diarmuid Martin, observatorul permanent al Sfantului Scaun la Natiunile Uni te in Geneva, a spus: "Conflictul nu este inevitabil; lupta impotriva terorismului poate deveni o noua forma de razboi". Potrivit Arhiepiscopului, trebuie sa se promoveze coexistenta dreapta intre popoare si culturi, pentru a infrange amenintarea terorismului. (SE01-4194)