Comunità di S.Egidio


 

10/01/2003


Comunitatea Sant`Egidio, la a 35-a aniversare

 

Comunitatea Sant'Egidio, cunoscuti si drept "castile albastre" ale lui Dumnezeu, mana stanga a diplomatiei Vaticanului si a Natiunilor Unite, va aniversa luna viitoare 35 de ani de existenta. Grupul catolic (www.santegidio.org) fondat de Andrea Riccardi a fost nominalizat anul trecut de parlamentarii italieni la Premiul Nobel pentru Pace.

Riccardi, acum profesor de istorie contemporana, nu avea mai mult de 20 de ani cand a fondat Sant'Egidio in 1968. De atunci, grupul a avut un rol cheie in rezolvarea conflictelor din Africa si din America Latina. Cele mai multe din negocierile grupului au loc in Africa, desi "diplomatia paralela" a avut rezultate bune si in America Latina. Medierea Comunitatii a ajutat la incheierea razboiului civil din Guatemala. In lu na aprilie a anului trecut, comunitatea a mediat cu gherilele columbiene si a reusit sa obtina eliberarea a doi italieni sechestrati, care au fost tinuti in captivitate 19 luni.

Cand au celebrat anul trecut a 34-a aniversare la 8 februarie, Papa Ioan Paul al II-lea a rezumat carisma Comunitatii Sant'Egidio cu cuvintele: "Prietenia traita cu sensibilitate evanghelica face posibila depasirea barierelor si micsoreaza distantele chiar si atunci cand ele par de nedepasit. Este vorba de o adevarata arta a intalnirii, de o atentie plina de grija in dialog, de o pasiune plina de iubire de a transmite Evanghelia. Aceasta prietenie devine forta de reconciliere; o forta cu adevarat necesara in aceste timpuri, caracterizate atat de tragic de conflicte si de confruntari violente".

Aceasta miscare laica numara peste 40.000 de membrii in 60 de tari. Rugaciune, proclamarea Evangheliei, solidaritate cu cei saraci, ecumenism si dialog sunt cele cinci puncte de baza ale acestei "asociatii pu blice a increderii", care si-a luat numele de la Biserica din Trastevere, in apropierea careia au inceput sa se intalneasca pentru a se ruga si a-i sluji pe cei aflati in nevoie.

"Suntem o mica mare realitate, pusa pe picioare de barbati si femei care cred si muncesc pentru cei saraci in cele mai diferite zone ale lumii", a spus fondatorul Riccardi. "Simtim ca rolul nostru in Biserica este acela de a trai Evanghelia si de a face in mod constant apel la prietenie cu cei mici si [...] pentru dialog". (SE01-5116)