Comunità di S.Egidio


 

09/09/2003


Emigrarea, "o oportunitate de primire, dialog si integrare"

 

"Emigrarea a fost considerata mereu drept o problema (...) Dar prefer sa o consider ca o oportunitate pentru tarile de primire si pentru emigrantii insisi", a afirmat ieri Arhiepiscopul Mitropolit de Tarragona (Spania), Mons. Luis Mart�nez Sistach, in cadrul Intalnirii Internationale "Oameni si Religii" promovata de Comunitatea Sant`Egidio.

Arhiepiscopul, dupa ce a amintit implicatiile sociale, culturale, religioase, lingvistice ale emigrarii, a subliniat faptul ca acest fenomen ar trebui privit ca o oportunitate, si ca desi creeaza dificultati prin cresterea numarului de emigranti, totusi, dincolo de aspectul lucrativ, emigrantii "imbogatesc tara prin cultura si personalitatea lor". Arhiepiscopul de Tarragona a amintit totodata ca emigrare a in Uniunea Europeana raspunde necesitatilor reciproce ale autohtonilor si ale emigrantilor. In acest sens, a explicat prelatul, "Europa are nevoie de muncitori iar emigrantii au nevoie de munca ce li se ofera sau pe care o gasesc aici pentru a trai ca persoane umane".

In timpul interventiei sale, arhiepiscopul a subliniat faptul ca "se ajunge la o pacifica si armonioasa convietuire daca se ofera o primire autentica din partea autohtonilor si o eficienta adaptare, inserare si integrare din partea emigrantilor". "Acest lucru inseamna ca si unii si ceilalti isi recunosc reciproc drepturile si-si exercita propriile indatoriri", a adaugat prelatul. Mons. Mart�nez a facut si o scurta referinta la radacinile crestine ale Europei, in timpul participarii sale la masa rotunda pe tema "Coabitare si emigrare in Europa", la care au participat si Arhiepiscopul Iosif Pop din partea Patriarhiei Ortodoxe Romane; Paul Spiegel, Presedintele Consiliului Evreilor din Germania; si Danie la Pompei, din Comunitatea Sant`Egidio. (SE01-6771)