Comunità di S.Egidio


 

13/05/2004


Andrea Riccardi despre "Secolul Martiriului - Crestinii in veacul XX"

 

Comunitatea Sant`Egidio si Editura Enciclopedica au organizat in ziua de 11 mai 2004 lansarea cartii "Secolul Martiriului - Crestinii in veacul XX", la care a fost prezent si autorul, prof. Andreea Riccardi. Evenimentul a avut loc in Aula Palatului Patriarhal din Bucuresti, aflam de pe situl ARCB.ro. Academicianul Razvan Theodorescu, Ministru al Culturii si Cultelor a fost moderatorul evenimentului. Preafericitul Patriarh Teoctist a adresat un cuvant de salut celor prezenti cat si autorului cartii multumindu-i pentru contributia deosebita prin aceasta carte ajutand la o cunoastere mai buna a istoriei secolului XX.

La eveniment au mai luat cuvantul: IPS Daniel Ciobotea, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei; prof. Florin Constantiniu, membru corespondent al Academiei Romane; IPS George Gutiu, Arhiepiscop "ad personam", fost Eparh al Eparhiei Greco-Catolic de Cluj-Gherla, si Prof. Andreea Riccardi, autorul cartii. Autorul a prezentat cateva puncte de reper pentru cartea sa: motivatii, cautari, raspunsuri si impliniri. "Pentru mine aceasta nu este o carte scrisa. Este o carte regasita [...] a suferintelor multor oameni. [...] A fost o experienta cutremuratoare: sa cobor in catacombele secolului XX: a fost experienta unei carti regasite."

"Prima intrebare la care am dorit sa raspund a fost cine este martirul." Raspunsul oferit de autor este un ajutor pentru oamenii timpului nostru in intelegerea martirului si adevaratei sale identitati. "Martirul este cineva care nu renunta la credinta sau la trairea unei umanitati iluminate de credinta chiar cu pretul vietii: nu vrea sa moara, dar isi ofera viata. Arata ca valoarea unei vieti nu consta doar in a supravietui. [...] Martirul este un barbat sau o femeie care crede, care spera, care - adesea - munceste pentru cei saraci, pentru pace, care vesteste Evanghelia, care iubeste Biserica, ii respecta pe ceilalti, care se sacrifica pentru ca ceilalti sa continue sa traiasca."

Cartea, a spus autorul, "este un testament pe care il putem deschide doar impreuna. [...] Locurile de suferinta au devenit spatii ecumenice. [...] Cred ca umanismul martirilor poate fi un izvor pretios pentru cultura timpului nostru." Referindu-se la Romania, autorul a scos in evidenta ca acest martiriu "este o mostenire si pentru Romania. [...] S-ar putea vorbi despre ani pierduti, dar istoria noilor martiri romani din acea perioada (comunista) arunca o lumina puternica asupra rezistentei spiritului in acei ani. Rezistenta spiritului in locurile de durere; rezistenta unui popor care a continuat sa se roage in cadrul Sfintei Liturghii; rezistenta prin cultura si gand. Este rezistenta unui umanism."