Hoewel de initiatiefnemers van Hop - goed voor 79 verenigingen en 39 scholen - nog niet weten hoe het nu verder moet met hun organisatie, was tijdens de betoging zelf duidelijk dat het dossier binnenkort naar de politieke arena verhuist.
De SP.A liet tijdens de manifestatie weten dat voorzitter Johan Van de Lanotte hoe dan ook het probleem zal aankaarten op een overleg met de premier, Guy Verhofstadt (VLD), en de minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael (VLD), al zal het volgens de SP.A wel op eieren lopen.
Op hetzelfde ogenblik zei in het parlement een ander SP.A-kopstuk, de Vlaamse minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke, dat er geen illegale kinderen meer van de schoolbanken kunnen worden geplukt en dat uitwijzing voortaan onmogelijk is na de paasvakantie wegens de examens.
De SP.A was op de manifestatie niet indrukwekkend vertegenwoordigd, maar ze was er wel, net zoals alle andere partijen, op de VLD en Vlaams Belang na. Met de duidelijke aanwezigheid van het ACW en het ABVV waren ook twee giganten van het zogenaamde middenveld de straat opgekomen.
Minister Patrick Dewael had 's middags nog laten aanvoelen dat hij het draagvlak van het pleidooi voor humane amnestie zou inschatten aan de hand van het aantal betogers, maar dat is volgens de organisatoren niet echt de parameter. Hoewel ze duidelijk gelukkig waren over de opkomst, was de tevredenheid nog groter om wie er was.
Hop is intussen al volop aan het lobbyen voor de zaak en zegt bij de drie grote klassieke partijen - VLD, SP.A en CD&V - niet echt op een njet te stuiten voor de eisen.
,,We denken dat ze dit niet naast zich neer kunnen leggen'', zei initiatiefneemster Hilde Kieboom van de invloedrijke Sint-Egidiusgemeenschap.
Hop is intussen zo strategisch om de betoging van gistermiddag niet af te doen als een demonstratie tegen minister Dewael. ,,Het is een pleidooi voor clementie, geen optocht voor een humaan asielbeleid, want dat is er wel. Alleen vinden we het erg dat dat asielbeleid nog de enige manier voor migratie is en moeten we ook zeggen dat ons uitzettingsbeleid niet humaan is'', aldus woordvoerder Jan De Volder.
Het is ook duidelijk dat de Kerk niet van plan is na de manifestatie zomaar de wapens neer te leggen. De Antwerpse bisschop Paul Van den Berghe wilde na de betoging nog eens duidelijk zijn stellingen onderstrepen. ,,Als bisschop ben ik het verplicht aan mijn ambt en mijn geweten om te zeggen dat er heel wat organisaties, parochies, individuen, sociale centra, scholen heel goed werk doen voor die mensen zonder papieren.''
Volgens Van den Berghe heeft Patrick Dewael zijn verantwoordelijkheid als minister en heeft de bisschop een politieke verantwoordelijke niets te dicteren, maar is de minster toch te ver gegaan door hulp aan illegalen als een crimineel feit voor te stellen. ,,Het was een vergissing van hem om die mensen op de rand van het onwettelijke te duwen.''
Van den Berghe vindt dat de overheid ook over het strikt wettelijke moet durven heen te stappen.
,,Er is in het leven meer dan de wet en daarom ben je nog niet wetteloos. Mensen zijn ook niet crimineel als ze proberen te migreren, zelfs al is het om economische redenen. Moet men geen categorie mensen maken die zware economische redenen hebben om hier een toekomst te zoeken?'', vroeg de bisschop.
Guy Fransen
|