De koning heeft maandag de drie Antwerpenaars ontvangen die aan de basis van de 'trialoog' liggen. Dat is de dialoog tussen christenen, joden en moslims in de stad. "De audi�ntie betekent voor ons een hele opsteker", aldus de deelnemers na afloop.
Katholieke priester Hendrik Hoet, joodse rabbijn Aharon Malinsky en imam Jamal Maftouhi richtten in 2002 de trialoog op. Aanleiding waren de relletjes na de moord op de Antwerpse moslim Mohammed Achrak om de gemoederen te bedaren en als crisisinterventie.
Vorig jaar publiceerde het drietal het boek Trialoog - Hoopvolle stemmen voor een angstige tijd, met hun ervaringen en standpunten. De uitgave heeft blijkbaar de aandacht van koning Albert getrokken, want vorige vrijdag kregen de drie een uitnodiging van het koninklijke paleis in de bus.
"Hij is goed op de hoogte"
"We hebben een uur gepraat en uit de vragen bleek dat de koning goed op de hoogte is", aldus Hendrik Hoet. "De ontvangst betekent voor ons een aanmoediging, ook al gaan we misschien tegen de stroom in. Maar er is geen andere oplossing dan dialoog tussen de gemeenschappen. We hebben de indruk dat de koning er ook zo over denkt."
Rabbijn Malinsky is onder de indruk van de koninklijke belangstelling voor het samenleven in Antwerpen. "Hij wilde weten wat de gewone joodse Antwerpenaar voelt en denkt. Ik heb hem de erkentelijkheid van de joodse gemeenschap overgebracht omdat we ons hier thuis mogen voelen. In onze relatie met de moslims willen we zoeken naar wat ons bindt, want dat is belangrijker dan wat ons scheidt. We mogen de conflicten van het Midden-Oosten niet naar Antwerpen exporteren."
Jamal Maftouhi, imam, is het ermee eens. "De gebeurtenissen na de Mohammed-cartoons bevestigen nog meer dan vroeger de noodzaak om mekaar te leren begrijpen. Want vrijheid van meningsuiting en respect voor mekaar hangen samen. Ik heb de indruk dat de koning ons Antwerpse model als voorbeeld wil stellen voor andere steden."
De drie zoeken nu naar mogelijkheden om hun initiatief uit te breiden op nationaal niveau.
JVr
|