,,Ik reken op de hulp van God voor mijn papieren.'' Natalia (46) woont bijna zeven jaar in Belgi�. Ze werkt in het zwarte circuit.
De kerk van de Sint-Egidiusgemeenschap aan de Kammenstraat is een bedevaartsoord voor de sans papiers. Ze komen en gaan, en verkeren in de waan dat met het invullen van een papiertje nu eindelijk ook hun asieldossier in orde is. Niets is minder waar, het document is niet meer dan een officieus papiertje waarmee de organisatie in kaart tracht te brengen in welke situatie de bezoekers zich bevinden. De dozen met de documenten moeten uiteindelijk als een soort petitie, drukkingsmiddel op het bureau van minister Dewael belanden.
In twee zalen achter de kerkruimte zijn reusachtige slaapkamers voor respectievelijk mannen en vrouwen met kinderen ondergebracht. De matrassen liggen op de grond, de organisatie is ze gaan ophalen bij Wereldmissiehulp. Elke avond liggen de zalen volgens Nico Volckeryck vol.
Volckeryck brengt haast al zijn tijd door in de kerk, begin dit jaar was hij een van de mensen die samen met Frank Hosteaux van de vzw Rot Op opriepen om illegalen humanitair te helpen en onderdak te geven, zeer tot ongenoegen van Dewael. Vandaag maakt hij dat de keuken achter de kerk voldoende voedsel heeft. ,,De buurt is enorm solidair. Elke dag brengt ze eten.''
De keuken wordt bemand door mensen zonder papieren. Natalia uit Kazachstan is een van hen. Bijna zeven jaar geleden kwam ze met twee dochters aan in Belgi�. De oudste, inmiddels 26, studeerde hier voor verpleegster, haalde een diploma, liep een jaar stage in een Antwerps ziekenhuis, maar heeft sindsdien geen werk wegens geen papieren. Natalia's tweede dochter is twaalf, en volgt humaniora.
Tot voor enkele jaren kreeg het gezin nog steun van het OCMW, maar sinds de afwijzing van haar dossier, is die geldkraan dichtgedraaid en leeft de Russische, die zelf Nederlands studeerde bij de LBC, van zwartwerk. Poetsen en lessen Russisch. Om dat werkpotentieel ook in beeld te brengen, wordt op de papieren ook naar de arbeidskennis van de sans papiers gepeild. De organisatoren van het Antwerpse kerkasiel willen ze op de arbeidsmarkt brengen, en hebben daarvoor al steun van de lokale afdeling van Unizo.
Volckeryck: ,,Dewael zegt altijd dat de mensen die hier komen, totaal illegaal zijn, zelfs nooit een procedure hebben opgestart. Ik heb er zo nog niet veel gezien. De minister zou eens een dag naar hen moeten komen luisteren. Ik heb al veel miserie gezien, maar deze nog nooit. En zeggen dat het hier historisch de Parochie van Miserie is.''
Guy Fransen
|