Papa Benedict al XVI-lea a confirmat importanta intalnirilor inter-religioase de rugaciune pentru pace si a subliniat ca, pentru a fi coerente, acestea trebuie sa respecte diferitele traditii religioase evitand in acelasi timp sincretismul. Sfantul Parinte a explicat aceste idei intr-un lung mesaj transmis Arhiepiscopului Domenico Sorrentino de Assisi-Nocera, cu ocazia celei de-a 20-a aniversari a Intalnirii Inter-religioase de Rugaciune pentru Pace convocata de Papa Ioan Paul al II-lea in orasul facut faimos de Sf. Francisc.
Pentru a aniversa evenimentul, Comunitatea Sant Egidio, in colaborare cu Dieceza de Assisi, a organizat o intalnire de doua zile cu lideri ai diferite religii, tema fiind "Pentru o lume a pacii: religiile si culturile in dialog". Intalnirea u rmeaza sa se incheie astazi. In mesajul sau, Papa Benedict aminteste ca prin intalnirea de la Assisi, predecesorul sau "a subliniat valoarea rugaciunii pentru construirea pacii". Pentru construirea pacii, se spune in mesaj, "exista cai culturale, politice si economice. Dar in primul rand pacea trebuie construita in inimi. Aici se dezvolta sentimentele care pot incuraja sau dimpotriva ameninta, slabi si sufoca pacea. Inima omului este de fapt primul loc unde actioneaza Dumnezeu. De aceea, alaturi de dimensiunea `orizontala` a relatiei cu ceilalti oameni, de o importanta fundamentala in aceasta problema este dimensiunea `verticala` a relatiei fiecaruia cu Dumnezeu, in care toate isi gasesc temelia."
De aceea, a amintit actualul Pontif, Papa Ioan Paul al II-lea "a apelat la o rugaciune autentica, ce sa implice intreaga existenta. Din acest motiv, el a dorit sa fie sprijinita prin post si exprimata prin pelerinaj, simbol al drumului spre intalnirea cu Dumnezeu." O astfel de rugaciune "necesita din partea noastra convertirea inimii", a subliniat Sfantul Parinte. "Atunci credinciosii diferitelor religii vor putea sa arate, vorbind limba marturiei, ca rugaciunea nu ne desparte ci ne uneste, constituind un element determinant pentru o pedagogie efectiva a pacii, bazata pe prietenie, acceptare reciproca si dialog intre oamenii de diferite culturi si religii."
Aceasta lectie, afirma Papa Benedict, este esentiala astazi, cand "numerosi tineri, in zone ale lumii macinate de conflicte, sunt educati in spiritul urii si al razbunarii, in contexte ideologice care cultiva resentimente si pregatesc pentru un viitor al violentei."
Pentru a nu trada spiritul rugaciunii convocate de Papa Ioan Paul al II-lea la Assisi, este necesar sa ne amintim de importanta evitarii "interpretarilor sincretiste, fondate pe o conceptie relativista", a avertizat Papa Benedict. Conform acestei conceptii, in care nu exista adevar absolut, toate religiile sunt valide, ast fel ca nu exista intre ele diferente esentiale. Episcopul Romei a tinut sa precizeze ca intalnirile inter-religioase de rugaciune nu cauta "un consens religios intre noi sau o negociere a convingerilor noastre de credinta". "Este o datorie sa evitam confuziile. Cand suntem impreuna sa ne rugam pentru pace este necesar ca rugaciunea sa se faca dupa diferitele stiluri caracteristici diferitelor religii."
|