change language
te itt vagy: home - news newsletterlink

Support the Community

  
Szeptember 19 2012 | OSWIECIM, LENGYELORSZÁG

EURÓPAI FIATALOK EGY ERŐSZAK NÉLKÜLI VILÁGÉRT - III. NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓ Auschwitz-Krakkó, 2012

2000 fiatal indul el Közép-Európa országaiból Auschwitzba a Sant'Egidio Közösség szervezésében. Mintegy 200 magyar fiatal is részt vesz a találkozón

 
nyomtatható verzió

2012. szeptember 20. és 23. között rendezik meg Auschwitzban és Krakkóban a Sant'Egidio Közösség által kezdeményezett Európai fiatalok egy erőszak nélküli világért III. nemzetközi találkozóját. 2000 fiatal vesz részt az eseményen Csehországból, Olaszországból, Lengyelországból, Romániából, Oroszországból, Szlovákiából, Ukrajnából és Magyarországról. Magyarországról 200 fiatal indul útnak Budapestről, Pécsről, Győrből, Nyíregyházáról és Monorról.

A Sant'Egidio Közösség (www.santegidio.org) a világ 75 országában működő nemzetközi társulás, több mint 60 000 taggal. Több mint húsz éve van jelen Közép-Európa országaiban is, különösen a fiatalok között. A lakosság legelesettebb rétegei (hajléktalanok, magányos idősek, intézetben élő gyermekek, cigányok) érdekében végez segítő tevékenységet. Nevéhez kulturális és civil kezdeményezések fűződnek, tevékenységeiben a szolidaritás, az együttélés, a párbeszéd kultúráját igyekszik előmozdítani.

Nem csak európai, hanem világviszonylatban is érzékelhető, hogy égető szükség van az antiszemita, cigányellenes, xenofób és rasszista megnyilvánulásokkal szembeni fellépésre. Az európai társadalmakban, beleértve a közép-európai országokat is, aggasztóak az erőszak megnyilvánulásának jelei. A fiatalok között terjed az idegenek, a másmilyenekkel szemben diszkriminatív mentalitás és a kirekesztő viselkedésminták. A Sant'Egidio Közösség legalább egy évtizede foglalkozik azzal, hogy érzékennyé tegye, nevelje a közép-európai fiatalokat: konferenciákat, előadássorozatokat szervez, órákat tart iskolákban, egyetemeken, nyilvános megmozdulásokat szervez az antiszemitizmus, a cigányellenesség, az etnikai alapú kirekesztés elleni küzdelem témáiban. Az együttélésnek azt a kultúráját terjeszti ezzel, amely tiszteli a méltóságot a különbözőségben. Döntő jelentőségű kihívás ez Európa és az egész világ jövőjének szempontjából.

Így például a magyarországi Sant'Egidio Közösség minden augusztus másodikán, a pharrajimos emléknapján és a kislétai gyilkosság évfordulóján megemlékezik a magyarországi romagyilkosságok áldozatairól, Pécsett pedig a budapesti Élet Menetéhez hasonló fáklyás felvonulást szervez a pécsi gettó felszámolásának évfordulóján.

Az Európai fiatalok egy erőszaknélküli világért első két találkozóját 2008-ban és 2010-ben tartották, amikor több száz fiatal gyűlt össze a különböző országokból.

A 2011-ben és 2012-ben a mostani találkozó előkészítésének jegyében telt az érintett országokban, iskolákban, egyetemeken előadássorozatok, szemináriumok, túlélőkkel való találkozások, filmvetítések formájában.

A felkészülés során mintegy 60 000, köztük sok száz magyar fiatal hallott az utazásról számos közép-kelet-európai város - Pozsony, Brno, Bukarest, Budapest, Cseljabinszk, Chernivci Hmelnickij, Győr, Ivano-frankivsk, Krasznojarszk, Lviv, Kijev, Moszkva, Pécs, Prága, Róma, Szentpétervár, Szatmárnémeti, Szczecin, Varsó - középiskoláiban és egyetemein.

A harmadik nemzetközi találkozó során megszólal a második világháború során a zsidó népet és a romákat érintő náci népirtás néhány túlélője:
- Rita Prigmore, würzburgi  cigány (sinti) származású asszony, a náci orvosi kísérletek túlélője;
- Varga Béla, akit családjával együtt a szolnoki gettóba,, majd onnan egy osztrák munkatáborba hurcoltak;
- Zejev Tibi Ram, aki túlélte az Auschwitz-Birkenau-i megsemmisítő tábort.
A szemtanúk szeptember 20-án két összejövetelen beszélnek majd a fiatalokhoz.

Szeptember 21-én az auschwitzi koncentrációs tábor helyén berendezett múzeum meglátogatása után a 2000 fiatal megemlékezésen vesz részt az Auschwitz-Birkenau-i megsemmisítő táborban: néma menetben egyesülve koszorúkat helyeznek el a tábor áldozatainak emlékművénél, különböző nyelveken felolvassák kiáltványukat egy erőszak nélküli világért.

A program fontosabb pontjai még a kiscsoportos beszélgetések, találkozás Stanisław Dziwisz krakkói bíboros érsekkel, aki II. János Pál pápa személyi titkára volt, közös konferenciazáró-gyűlés, fáklyás felvonulás.

A nemzetközi találkozó eseményeiről a sajtó rendszeres tájékoztatást kap, napi sajtóközlemények formájában.

Televíziós forgatócsoport készít majd képes tudósításokat televíziós hírműsorok számára, amelyeket az interneten küldik el az érdeklődőknek, magyarázó szövegek kíséretében. A klipek iránt érdeklődő televíziós csatornáknak a következő információkat kellelküldeniük:
a)        milyen formátumban (movi, avi vagy más) és milyen tömörítésben kérik - a stáb Full HD-t és PAL-t használ;
b)        a videót fogadó szerver címét;
c)        egy e-mail címet és/vagy telefonszámot, amelyen jelezni lehet, hogy elküldték nekik az anyagot.

A sajtóreferens címe:

Nagy János
30/5631048


 OLVASSON
• HÍR
Október 14 2017
RÓMA, OLASZORSZÁG

Rómában a zsidók elhurcolására emlékeztek

IT | PT | HU
Szeptember 21 2012
OSWIECIM, LENGYELORSZÁG

Európai fiatalok egy erőszak nélküli világért Auschwitz-Birkenau-i zarándoklat. ZÁRÓNYILATKOZAT

IT | ES | DE | FR | CA | RO | RU | PL | HU | CS | SL | UK
minden hír
• RELEASE
Február 7 2018
Vatican Insider

Macerata, l’impegno della Chiesa per la “pacificazione sociale”

Február 5 2018
La Notizia

I rifugiati sono una risorsa. Sant’Egidio: toni sbagliati

Február 3 2018
FarodiRoma

Raid xenofobo a Macerata. La Comunità di Sant’Egidio conforta i feriti

Október 31 2017
Notizie Italia News

Inquinamento da "haters"

Október 30 2017
Avvenire

Un branco contro i migranti. «Le parole incitano all'odio»

Október 30 2017
FarodiRoma

Andrea Riccardi visita in ospedale il bengalese aggredito dai ragazzi romani

minden sajtóközlemények
• ESEMÉNYEK
November 4 2017 | GENOVA, OLASZORSZÁG

Marcia in memoria della deportazione degli ebrei di Genova

MINDEN ÜLÉSEI IMÁDSÁG A BÉKÉÉRT
• DOKUMENTUMOK

ZÁRÓNYILATKOZAT

az összes dokumentum

VIDEO FOTÓK
3:11
Clochard aggrediti selvaggiamente a Genova

926 látogatások

830 látogatások

805 látogatások

885 látogatások

914 látogatások
a kapcsolódó média
MORE