change language
du bist dabei: home - pressearchiv newsletterkontaktlink

Unterstützung der Gemeinschaft

  
18 September 2011

La Comunitat de Sant’Egidio organitza una nova trobada per la pau

Es compleixen 25 anys de l’«esperit d’Assís»

 
druckversion

    Al tancament d’aquesta edició, la Trobada Internacional «Hem de viure junts. Religions i cultures en diàleg», organitzada per la Comunitat de Sant’Egidio i l’arxidiòcesi de Munic, arribava al seu equador. De l’11 al 13 de setembre l’arxidiòcesi alemanya va acollir una nova trobada interreligiosa per la pau. D’aquesta manera, any rere any, la Comunitat de Sant’Egidio ha continuat amb l’esperit de la Jornada Mundial de Pregària d’Assís, convocada per Joan Pau II el 1986. L’anomenat «esperit d’Assís» arriba al seu 25è aniversari i, segons el responsable de la Comunitat de Sant’Egidio a Catalunya, Jaume Castro, «després de 25 anys continuem. Aquestes trobades no son un simple fòrum interreligiós de debat, de discussions... sinó que des del començament, i amb la intuïció de Joan Pau II, aquestes trobades en l’esperit d’Assís han estat espais de pregària, de silenci; espai sobretot per teixir coneixement, lligams d’amistat entre els líders de les grans religions mundials. En aquest sentit, durant tot aquest temps, el que s’ha fet és anar teixint una gran trama, una gran xarxa, de relacions, d’amistat, entre homes i homes de religions diferents».
    A més d’aquest 25è aniversari, la trobada d’aquest any ha recordat una altra data important: deu anys dels atemptats de l’11-S. A l’inici de la trobada, el diumenge 11, va tenir lloc un dels actes centrals que es va celebrar a la mateixa hora en què van caure les torres bessones, a les 14.46 h. En aquesta cerimònia, que incloïa una connexió amb la Zona Zero de Nova York, Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat de Sant’Egidio, instava a passar pàgina i a apostar amb força renovada per la pau: «Cal un esforç de construcció política i un rol renovat que, per a Europa, vol dir unió entre els països europeus en l’exercici d’una responsabilitat comuna en el món».
    En paraules de Riccardi, «pau vol dir, en els països més pobres, llibertat de la misèria i seguretat davant del terrorisme». I afegia: «en l’actual crisi econòmica les religions poden ajudar a canviar la mentalitat: recorden que el valor de la vida no depèn d’una quantitat de benestar. Davant d’una nova dècada hi ha els recursos per fer un canvi» i «mai com ara en la història de la humanitat no ha estat tan clar als ulls de tot el món el lligam intrínsec entre una actitud autènticament religiosa i el gran bé de la pau».
    En aquest acte en memòria de les víctimes dels atemptats també hi va participar el president alemany, Christian Wulff, que va demanar una «aliança de les cultures i les religions. Hem de derrotar la desconfiança mútua per una aliança de confiança». Per la seva banda, l’arquebisbe de Munic, el cardenal Reinhard Marx, va lamentar que, a la darrera dècada, després dels atemptats de l’11 de setembre, el món s’hagués enfonsat «en situacions de guerra i una retòrica de lluita». Segons el cardenal, l’11-S, deu anys després, exigeix «no sotmetre’s a la lògica de la violència i de la venjança».
    Pocs dies abans dels atacs a les Torres Bessones de Nova York, la Comunitat de Sant’Egidio havia celebrat la trobada internacional a Barcelona. Per a Jaume Castro, «podem dir que l’11-S ha marcat una inflexió en aquest itinerari de l’esperit d’Assís. Aquests atemptats van reforçar una idea: la ingenuïtat del diàleg. Per a què serveix dialogar? Es va obrir un temps de simpatia, de permissivitat en la utilització de la violència, en la intervenció militar...El primer decenni del segle XXI ha estat difícil per al diàleg».
    L’any passat Barcelona va acollir novament una edició de la trobada organitzada per la Comunitat de Sant’Egidio. «I precisament a Barcelona», apunta Jaume Castro, «es va rellançar a la trobada per la pau aquest somni i manifest en què es proposava de nou aquesta cultura del diàleg entre les religions i les cultures per a un decenni de pau».

Convivència, més que tolerància
El lema de la trobada d’enguany, «Hem de viure junts. Religions i cultures en diàleg», posa de manifest, segons Jaume Castro, «una realitat: en un món plural, on a les nostres ciutats hi ha gent de cultures i religions diverses, la convivència no és una opció, sinó que és una invitació a viure junts, a viure en pau, a construir plegats la societat del conviure. És un lema compromès i directe que parla d’un imperatiu per a la nostra societat». Per al responsable de la Comunitat de Sant’Egidio a Catalunya, «no es tracta de tolerar a l’altre, sinó de fer un pas més: conèixer l’altre, construir lligams, xarxa, de convivència que faci possible una resistència al mal, a la violència, a la incomprensió, al distanciament...»
    El 27 d’octubre del 1986 Joan Pau II «va dir que la pau necessitava els seus treballadors i la Comunitat de Sant’Egidio va sentir aquesta responsabilitat des del primer moment», comenta Jaume Castro, «per això, any rere any, ha realitzat aquesta trobada que Joan Pau II sempre va animar i que Benet XVI ha reafirmat». De fet, el proper 27 d’octubre, Benet XVI participarà en el 25è aniversari de la històrica trobada d’Assís. Com ha assenyalat el Papa, «el proper mes d’octubre aniré com a pelegrí a la ciutat de Sant Francesc, i convidaré a unir-se en aquest camí els germans cristians de les diferents  confessions, els representants de les tradicions religioses del món i, idealment, tots els homes de bona voluntat, per tal de recordar aquell històric volgut pel meu predecessor i de renovar solemnement el compromís dels creients de totes les religions de viure la pròpia fe religiosa com a servei a la causa de la pau».
    El primer punt fonamental d’aquestes trobades és la pregària, assenyala Jaume Castro, «és una invitació a la pregària per la pau. Cal assenyalar que en l’itinerari d’Assís són molts els fruits de pau que han sorgit d’aquestes trobades». Per al responsable de la Comunitat de Sant’Egidio a Catalunya, «l’esperit d’Assís necessita un moment de visibilitat. Són com una manifestació plàstica de la Nostra aetate del Concili Vaticà II. Són una visualització d’aquest món en pau, d’homes i dones de cultures i religions diverses pregant per la pau. Estem convençuts que l’esperit d’Assís és una necessitat a viure en cada ciutat, en cada país, en cada realitat, en cada parròquia...perquè sempre ens trobem vivint en realitats on hi ha homes i dones de cultures i religions diferents, i és bo i necessari per conrear l’art del conviure en cadascun d’aquests ambients, trobar-se un al costat de l’altre, amb aquest esperit, i no un contra l’altre».
    En aquests temps en què es vol reduir la fe a l’àmbit privat, homes i dones de diferents credos aixequen la seva veu amb un missatge de pau per al món. «L’any 1986, quan Joan Pau II convoca els líders mundials per pregar per la pau, un al costat de l’altre, va ser poc entès per molts sectors», reconeix Jaume Castro. «En aquell moment, es pensava que les religions, al final del segle XX, s’haurien reduït als àmbits privats de la via, i Joan Pau II havia intuït el contrari: la força pública de les religions, malgrat la secularització».
    Però no era aquesta l’única intuïció que va tenir el Papa polonès amb aquesta primera trobada a Assís: «Una altra intuïció és que veia que les religions podien ser temptades per les passions bèl•liques... Joan Pau II ja va intuir la recol•locació del món de les religions en l’escenari públic». Com indica Castro, «sobretot és important perquè les religions aporten aquell espai d’espiritualitat i de valors i de recerca del transcendent, d’esperança, que el nostre món necessita».
Participació del cardenal Martínez Sistach
L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, va participar en la trobada de Munic, en les celebracions i pregàries ecumèniques, i va intervenir en dues taules rodones: Riquesa i fragilitat de la família: religions en diàleg i El do de l’ancianitat. També va pronunciar l’homilia en la pregària ecumènica de les Esglésies i comunitats eclesials cristianes que va tenir lloc a la catedral de Munic. Convidada pel cardenal arquebisbe de Barcelona, la Comunitat de Sant’Egidio ha celebrat aquestes trobades internacionals a Barcelona en dues ocasions: el 2001 i el 2010.


 LESEN SIE AUCH
• NEWS
31 Januar 2018
MÜNCHEN, DEUTSCHLAND

Sant’Egidio gedenkt Prof. Joachim Gnilka, der im 90. Lebensjahr verstorben ist

IT | DE
28 Januar 2018
MÜNCHEN, DEUTSCHLAND

Das beste Gericht ist die Freundschaft: das bietet Sant’Egidio vielen Freunden an in den Peripherien von München

IT | DE
18 Oktober 2017

Einen Monat nach dem Religionstreffen von Münster wurden „Wege des Friedens“ auf vier Kontinenten eingeschlagen

IT | ES | DE | FR | RU
11 Oktober 2017
HAVANNA, KUBA

Die Religionen versammeln sich in Havanna, um Wege des Friedens auf Kuba einzuschlagen

IT | EN | ES | DE | NL | ID
3 Oktober 2017

Gebet für den Frieden in der Ukraine

25 September 2017
JOS, NIGERIA

#pathsofpeace in Nigera – Christen und Muslime im Dialog, um Wege des Friedens einzuschlagen

IT | EN | ES | DE | CA
alle neuigkeiten
• RELEASE
23 Februar 2018
Domradio.de

"Wir können Frieden organisieren wie andere den Krieg"

1 Februar 2018
SIR

50° Comunità Sant’Egidio: Hilarion (Patriarcato di Mosca), “la nostra una collaborazione che ha dato tanti buoni frutti”

30 Januar 2018
Vaticannews

Corridoi umanitari: la collaborazione ecumenica via della speranza

26 Januar 2018
POW - Pressestelle des Ordinariates Würzburg

Angst und Lethargie überwinden

15 Januar 2018
Roma sette

Ecumenismo, in processione con anglicani, luterani e ortodossi

15 Dezember 2017
GNZ

Im Mittelpunkt steht das Gebet für den Frieden

die ganze presseschau
• GESCHEHEN
25 Januar 2018

Ökumenischer Gottesdienst in der Gebetswoche für die Einheit der Christen

ALLE SITZUNGEN DES GEBETS FÜR DEN FRIEDEN
• DOKUMENTE

Hilde Kieboom: "Die Freundschaft als Weise um Kirche zu sein"

alle dokumente