Comunità di S.Egidio


 

09/09/2003


Pacea se construieste prin dialog si intalnire

 

Ieri a fost dat publicitatii textul mesajului adresat de Papa Ioan Paul al II-lea Cardinalului Roger Etchegaray, Presedinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Dreptate si Pace si Reprezentantilor Bisericilor si Comunitatilor Crestine si ai marilor religii mondiale, care participa la cea de-a XVII-a Intalnire Internationala de Rugaciune pentru Pace.

Intalnirea are loc in aceste zile la Aachen (Germania), si este promovata, ca in toti anii, de catre Comunitatea Sant`Egidio. "Prea putin s-a investit in acesti ani - scrie Suveranul Pontif in mesajul datat la 5 septembrie - in apararea pacii si sprijinirea visului unei lumi libere de razboaie. In schimb, s-a preferat calea dezvoltarii intereselor particulare, risipind enorme bogatii in alte feluri, mai ales pentru cheltu ieli militare".

Amintind faptul ca peste cateva zile va fi cea de-a doua aniversare a tragicului atentat de la New York, Sfantul Parinte scrie in mesaj: "Din pacate, impreuna cu turnurile, se pare ca s-au prabusit si multe sperante de pace. Razboaie si conflicte continua sa se inmulteasca si sa invenineze viata atator popoare, mai ales in tarile mai sarace din Africa, Asia si America Latina. Ma gandesc la zecile de razboaie care se duc si acum si la acel `razboi` raspandit reprezentat de terorism".

"Cand vor putea inceta toate? Cand vor putea vedea in sfarsit popoarele o lume pacificata?" - a intrebat Sfantul Parinte. "Cu siguranta ca nu se faciliteaza procesul de pace daca sunt lasate sa se inmulteasca, cu o inconstienta vinovata, nedreptatile si inegalitatea de pe planeta noastra. Adesea, tarile sarace au devenit locuri ale disperarii si vatra a violentei. Noi nu vrem sa acceptam ca razboiul sa domine viata lumii si a popoarelor".

Suv eranul Pontif a subliniat ca orasul Aachen, asezat in centrul continentului european, "vorbeste de vechile sale radacini, incepand cu cele crestine care (...) nu sunt amintirea unui exclusivism religios, ci un fundament de libertate, pentru ca fac din Europa o vatra de experiente si culturi diferite. Din aceste radacini antice popoarele europene au luat curajul care le-a facut sa atinga marginile pamantului si sa ajunga in profunzimile omului, la demnitatea sa intangibila, la egalitatea fundamentala a tuturor, la dreptul universal la dreptate si pace".

"Convingerea mea este ca Europa - scrie in continuare Papa Ioan Paul al II-lea in mesajul sau - ancorandu-se sigur in radacinile sale, va accelera procesul de unire interna si va oferi contributia sa indispensabila pentru progresul si pacea dintre toate popoarele de pe pamant".

"Este nevoie urgenta de unitate - a subliniat Suveranul Pontif in incheiere. Oameni de religii si culturi diferite sunt chemati sa descopere calea intalnirii si a dialogului. Unitatea nu este uniformitate. Dar pacea nu se construieste pe ignorare reciproca, ci pe dialog si intalnire. Acesta este secretul Intalnirii de la Aachen". (SE01-6769)