Comunità di S.Egidio


 

10/09/2004


Religiile trebuie sa se distanteze de teroristi

 

Deoarece motivatiile religioase sunt folosite ca o "acoperire ideologica" pentru terorism, este imperativ ca religiile insele sa ii "demaste" pe teroristi, a aratat Cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Crestinilor, adresandu-se unei audiente alcatuite din reprezentanti religiosi si personalitati din lumea culturii din intreaga lume. In contextul intalnirii "Oameni si Religii", organizate la inceputul acestei saptamani la Milano, de catre Comunitatea Sant`Egidio, Cardinalul s-a adresat participantilor pe tema "A dezarma teroarea: un rol pentru credinciosi". Intre vorbitori s-au aflat si Ahmad Al Tayyib, rectorul Universitatii Al-Azhar din Egipt, si Rabinul David Rosen din partea Comi tetului Evreiesc American.

"Terorismul este noua napasta a omenirii si noua provocare ridicata in fata intregii civilizatii", a spus Cardinalul Kasper alertand audienta asupra problemei si asupra legaturii sale cu religia. In special religiile monoteiste - iudaismul, crestinismul si islamismul - sunt suspectate "de intoleranta si, ca rezultat, de a fi... inclinate spre violenta datorita credintei lor exclusive intr-un Dumnezeu unic". Mai mult, in contextul terorismului, "motivatiile sociale, economice si politice sunt amestecate cu motivatiile religioase" si "religiile adesea servesc ca o acoperire ideologica si sunt, astfel, instrumentalizate", a spus oficialul Vaticanului.

Cardinalul a intrebat apoi: "Se opun oare religiile acestei instrumentalizari cu suficienta claritate?" "Cele trei religii mentionate pot face referire la pasaje centrale din textele lor sacre care interzic in mod absolut orice forma de violenta si, in special, terorismul", a observat el. Cele trei contin de asemenea "Regula de Aur" - "care spune sa nu ii faci celuilalt ceea ce nu doresti sa iti faca tie". "Ele interzic sinuciderea" si astfel "exclud categoric atacurile sinucigase", cei care le comit nefiind venerati ca martiri, ci condamnati ca ucigasi. Mai mult, dupa traditia iudeo-crestina, omul "a fost creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu"; de aceea, "terorismul, ca o negare a demnitatii omului, este in acelasi timp o ofensa adusa lui Dumnezeu", a spus Cardinalul Kasper.

Amintind de Ziua de Rugaciune pentru Pace de la Assisi, cu participarea tuturor religiilor, el a indemnat: "Nu putem apara demnitatea omului si pacea doar cu cuvinte pioase; trebuie sa le aparam si prin fapte". "Religiile trebuie sa se trezeasca si sa isi activeze propriile resurse spirituale de a se opune la violenta terorista", ceea ce implica "o clara si publica distantare fata de terorism", ceva care "multi asteapta tocmai din partea islamului". In plus, "religiile trebuie sa smulga masca religioasa de pe fata teroristilor, si sa ii arate asa cum sunt cu adevarat, adica nihilisti care dispretuiesc toate valorile si idealurile omenirii", a continuat el.