change language
du bist dabei: home - pressearchiv newsletterkontaktlink

Unterstützung der Gemeinschaft

  
28 November 2010

Un crit per la vida

Dimarts 30 se celebra al món la Jornada Internacional de les Ciutats contra la Pena de Mort organitzada per la Comunitat de Sant'Egidio.1.150 ciutats il·luminaran un monument.A la ciutat s'il·luminarà la torre de Martí l'Humà, a la plaça del Rei

 
druckversion

Dimarts a les vuit del vespre s'il·luminarà la torre de Martí l'Humà a la plaça del Rei de Barcelona. També en d'altres ciutats catalanes i del món (en total hi ha 55 capitals i 1.150 ciutats de 81 països que s'han adherit a la iniciativa) s'il·luminaran altres monuments emblemàtics; a Roma, per exemple, el Colosseu. L'acció té un objectiu: fer un crit mundial en contra de la pena de mort. Com cada any des del 2001, quan es va començar aquesta iniciativa, la comunitat de Sant'Egidio, una comunitat de laics dedicada a la gent més pobre (se la coneix mundialment pel seu suport als sense sostre), celebra cada 30 de novembre la Jornada Internacional de les Ciutats contra la Pena de Mort. Es va triar aquesta data perquè és l'aniversari de la primera vegada que un estat va abolir la pena capital: el Gran Ducat de la Toscana el 1786.

La comunitat de Sant'Egidio, amb seu a Roma, té a Barcelona un gran nombre de seguidors i una llarga trajectòria. La majoria de la gent coneix la comunitat perquè és la que organitza la Trobada per la Pau, l'esdeveniment interreligiós anual més important del món, que precisament aquest any es va fer a Barcelona. Però sobretot els de Sant'Egidio són coneguts pel dinar de germanor que fan el dia de Nadal, amb tota aquella gent que si no fos per ells estaria sola.

La comunitat de Sant'Egidio, però, té una branca dedicada especialment a la lluita contra la pena de mort: la síntesi de la violació de tots els drets humans.

L'amic Dominique

A finals dels noranta, i a través d'una relació epistolar, la comunitat va entrar en contacte amb un pres nord-americà que era al corredor de la mort, Dominique Green. “Coneixe'l ens va portar a saber de l'horror dels corredors de la mort, la tortura dels qui esperen morir”, explica Jaume Castro, representant de Sant'Egidio a Catalunya.

Assegura que va ser a partir de la coneixença de Dominique que la comunitat va començar a apropar-se als presos que eren al corredor de la mort i a fomentar activitats de sensibilització sobre la pena de mort al món. La correspondència amb molts condemnats es va intensificar (ara s'escriuen amb més de mil presos), així com les visites a les presons. En els casos que s'ha pogut, més de 300, també se n'ha fet la defensa legal.

A Dominique no el van poder salvar; va ser executat el 26 d'octubre del 2004 a Texas, però en molts d'altres casos sí que han pogut aturar la sentència. La comunitat de Sant'Egidio, d'altra banda, treballa amb altes instàncies governamentals i organitza conferències internacionals. No fa ni un mes l'ONU ha aprovat una nova resolució per una moratòria universal de les execucions, en vistes a una total abolició. La resolució, explica Jaume Castro, va ser aprovada amb 107 vots a favor, 38 vots en contra i 36 abstencions: “Fem un treball permanent de pressió als estats on aquesta tortura és vigent i enguany hem aconseguit que països com Mongòlia i les Maldives votessin a favor de l'abolició. Un motiu de gran satisfacció”.

Una gran coalició

A instàncies de Sant'Egidio, a finals dels noranta es va crear la Coalició Mundial contra la Pena de Mort, un instrument d'informació actualitzat i actiu que engega campanyes i fa crides urgents per ajudar determinats condemnats a mort, mobilitza organitzacions humanitàries i activistes de tot el món.

La organització d'una cimera de ministres de justícia, juristes i membres de tribunals suprems de països que han abolit la pena capital i països que encara la mantenen, és una altra de les tasques de Sant'Egidio, així com el moviment Ciutats per la Vida, que es farà dimarts. A Barcelona en l'acte d'aquest any, que es farà primer a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, a la plaça Sant Just, i, després, a la plaça del Rei, es podrà escoltar un activista nord-americà de referència: Dave Atwood, fundador de la Texas Coalition to Abolish the Death Penalty.


 LESEN SIE AUCH
• NEWS
1 Februar 2018
IRAK

Sant’Egidio ist besorgt über den Einsatz der Todesstrafe

IT | ES | DE | FR
28 November 2017
ROM, ITALIEN

Die Abschaffung der Todesstrafe, um das Leben aller zu schützen – 10. Kongress der Justizminister

IT | ES | DE | PT | CA | RU
27 November 2017
DEUTSCHLAND

NEIN zur Todesstrafe – Forgiveness, love & compassion als Mittel gegen Hass und Gewalt

19 Oktober 2017

DANK an alle, die den Appell für Anthony Shore unterschrieben haben – heute Nacht wurde seine Hinrichtung gestoppt. Die Unterschriftensammlung wird fortgesetzt

IT | EN | DE
17 Oktober 2017

DRNGENDER APPELL UM DAS LEBEN VON ANTHONY SHORE ZU RETTEN, TODESKANDIDAT IM STAAT TEXAS

IT | DE
13 Oktober 2017

Die Todesstrafe ist eine unmenschliche Maßnahme ist, die die Würde des Menschen herabsetzt. Sie widerspricht in ihrem Wesen dem Evangelium

IT | DE | FR | PT | ID
alle neuigkeiten
• RELEASE
19 Februar 2018
Vaticannews

Appello della Chiesa Usa per salvare la vita di due condannati a morte

2 Dezember 2017
Corriere della Sera - Ed. Roma

Al Colosseo artisti contro la pena di morte

30 November 2017
Corriere della Sera - Ed. Roma

Live contro la pena di morte

29 November 2017
SIR

Pena di morte. Impagliazzo (Comunità Sant’Egidio), “difendere la vita di un condannato è difendere la vita di tutti”

29 November 2017
Notizie Italia News

Per un mondo senza pena di morte. #PENADIMORTEMAI

28 November 2017
Radio Vaticana

Sant'Egidio: tutelare la vita di un condannato è difendere la vita di tutti

die ganze presseschau
• GESCHEHEN
28 November 2017 | ROM, ITALIEN

10th Int'l Congress of Justice Ministers ''A World without the Death Penalty''

ALLE SITZUNGEN DES GEBETS FÜR DEN FRIEDEN
• DOKUMENTE

Vice President Mnangagwa: Zimbabwe's steps toward the abolition of the death penalty

Mario Marazziti: rifiutare la logica della pena di morte per non cedere alla trappola del terrore

Statement by Minister J. Kamara on the death penalty in Sierra Leone

Cambodian Minister of Justice, Ang Vong Vathana: Cambodia as a model of Asian country without the death penalty

Rajapakshe, Minister of Justice: Sri Lanka to protect the right to life, against the death penalty

Tanni Taher: the commitment of Sant'Egidio against the death penalty in Indonesia

alle dokumente

VIDEO FOTOS
2:
Malawi contra la pena de muerte
4:01
Cities for life: desde Roma al mundo entero contra la pena de muerte

448 besuche

453 besuche

488 besuche

485 besuche

553 besuche
alle verwandten medien