Comunitā di S.Egidio

Les fronteres del diāleg:
religions i civilitzacions en el nou segle

Trobada Internacional Homes i Religions - Barcelona 2 - 3- 4 de setembre de 2001


Nota de Prensa
03/09/2001

CLAM PER LA PAU AL MITJĀ ORIENT EN LA XV TROBADA INTERNACIONAL PER LA PAU

 

 

De la Trobada Internacional que se celebra a Barcelona, promoguda per la Comunitat de Sant'Egidio, amb la colˇlaboraciķ de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i l'Arquebisbat de Barcelona, sorgeix un clam per a la pau al Mitjā Orient. 
El rabí en cap d'Israel, Meir Lau, que participa activament en la Trobada, ha reiterat la necessitat del diāleg rāpid, "des d'ara mateix". "La pau és possible, la pau és necessāria", ha dit en una trobada amb els periodistes aquest matí el rabí en cap d'Israel, mentre que en l'acte oficial d'inauguraciķ de la Trobada, ahir diumenge, va atribuir les conseqüčncies de la histōria fraticida de Cain i Abel, amb quč s'obre la Bíblia, a l'absčncia del diāleg.
El tema del diāleg també ha estat expressat en la intervenciķ del president de la Generalitat, Jordi Pujol: "El gran objectiu colˇlectiu de Catalunya és la convivčncia. Per aconseguir-la, a qualsevol lloc, és fonamental permetre que les persones es puguin realitzar com a tal dins d'una comunitat. Perō actualment el pensament occidental europeu és molt individualista i poc comunitari", i en les paraules de Mario Soares i Giuliano Amato que han participat en dues de les taules rodones de la jornada.
"Les religions no poden quedar bloquejades per les dificultats dels polítics o de la histōria", ha afegit també el rabí Meir Lau. "Som un poble pacient, amb quatre mil anys d'histōria i durant quinze segles és la histōria dels nostres cosins ārabs. Podem perdonar el passat per poder donar un futur als nostres fills i podem renunciar a molt si s'atura la violčncia i la seguretat esdevé per a tots."
Aquesta afirmaciķ és una mā estesa que obre un camí a una iniciativa que estā prenent forma en aquest esdeveniment interreligiķs: una trobada de les tres religions per la pau a Terra Santa, sota el signe de la pregāria, per buidar l'odi que estā sent acumulant.
Per tal de subratllar que alguna cosa s'estā movent, el teōleg islāmic Smaili i Idriss Sakouta, una altra de les personalitats islāmiques presents, han saludat públicament i de manera cālida el rabí en cap d'Israel quan ha marxat de Barcelona. 
Aquest és només un fragment de l'enorme riquesa que estā madurant en la XV Trobada Internacional per la Pau, en les 18 taules rodones que reflexionen sobre la globalitzaciķ, l'ecologia, el diāleg islāmic-cristiā, les dificultats de l'ecumenisme, el paper dels mitjans de comunicaciķ en els conflictes mundials, etc..
Un espai especial ha estat dedicat a l'Āfrica i a un nou "Pacte per a Āfrica" que pot involucrar de forma particular Europa en l'esforį d'alliberar al continent de la guerra, de la inestabilitat política i de la manca de mitjans per a l'educaciķ i la lluita contra la SIDA.