change language
estás dentro: home - selecciÓn de prensa newslettercómo contactarnoslink

Ayuda a la Comunidad

  
27 Noviembre 2008

A Nicosia la Trobada Internacional de Pregària per la Pau. Reportage

Fidel a la seva ja consolidada vocació de diàleg entre religions i cultures, la Comunitat de Sant’Egidio va cobrir del 16 al 18 de novembre passat a Xipre una nova etapa en el particular pelegrinatge per la pau. La celebració a Nicosia de la Trobada Internacional de Pregària per la Pau va comptar amb la presència destacada de grans personalitats del món de la política, la cultura i la religió. El papa Benet XVI es va unir des de Roma a l’esperit del meeting amb un crida per la pau: «La pau és un do i és un deure. Manteniu alta la flama de la pau.»

 
versión para imprimir
Tres dies intensos de trobada, diàleg i pregària entre homes i dones de cultures i religions molt diverses van convertir del 16 al 18 de novembre Nicòsia (Xipre) en la capital mundial de la pau. Prenent el llegat de l’esperit d’Assís, la Comunitat de Sant’Egidio, juntament amb l’Església ortodoxa de Xipre, va organitzar el meeting sota el lema La civilització de la pau: religions i cultures en diàleg. L’objectiu, com ha estat des de fa vint-i-dos anys, ha estat «crear ponts d’amistat i cooperació, i testimoniar l’intent comú de construir la civilització de la convivència».
Les més de 20 taules rodones que durant tres dies s’han celebrat a Xipre han comptat en aquesta edició amb personatges ben destacats del món de la política, com ara Françoise Rivière, directora general adjunta de la Unesco; Bamir Topi, president d’Albània; o Filip Vujanovic, president de la República de Montenegro. També hi va intervenir en un emotiu col·loqui sobre Amèrica Llatina la colombiana Ingrid Betancourt, recentment guardonada amb el Premi Príncep d’Astúries. El gruix dels ponents, no obstant això, han estat homes i dones de religions ben diverses, tot i que amb un pes inevitable de les diferents confessions cristianes, sobretot ortodoxos i catòlics. Han destacat, entre ells, Sa Beatitud Crysostomos II, de l’Església ortodoxa de Xipre; el metropolita Serafim, del Patriarcat de Romania; el metropolita Valentin, del Patriarcat de Moscou; Abuna Paulos, patriarca de l’Església ortodoxa d’Etiòpia; i els cardenals catòlics Stanislaw Dzwisz, Paul Poupard, Crescenzio Sepe, Claudio Hummes o Tarcisio Bertone, entre altres. Catalunya ha estat també representada en la trobada, no només amb la presència de membres de la Comunitat de Sant’Egidio, sinó també amb la intervenció a les taules rodones de Mons. Joan Enric Vives, bisbe d’Urgell, i Mn. Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya.
La lectura i la firma del manifest per la pau va posar el 18 de novembre passat el colofó a una trobada marcada per l’afany d’avançar en la construcció d’un món més fratern i just, sobretot tenint en compte les conseqüències terribles que comportarà ara la crisi econòmica. «Estem       en un moment difícil de la història—deia el manifest. Moltes seguretats han estat afectades per la crisi econòmica que tenalla el món. Hi ha molts pessimistes sobre el futur. Els països més rics concentren l’atenció en la tutela dels ciutadans. Però un gran món de pobres pagarà un preu molt car en aquesta crisi. Pensem amb molta preocupació en els milions de
nous i antics pobres, víctimes d’un mercat que es creu omnipotent.» Tot i la constatació que molta gent pateix a causa de la guerra, la pobresa o la violència, els participants en el meeting han volgut donar un missatge d’esperança: «És l’hora d’escoltar el dolor de molta gent i de treballar per fundar un nou ordre mundial de pau. La recerca de la justícia, del diàleg i del respecte pels més febles són les eines per construir aquest nou ordre. Però, per a això, cal més esperit i més sentit de la humanitat! Un món sense esperit de seguida esdevé inhumà.»
Convençuts que les tradicions religioses, en les seves diferències, poden tenir un paper fonamental en la construcció de la pau, els signants del manifest adverteixen de la necessitat de «l’amistat, del perdó i de l’ajuda al proïsme». «Tenim en comú —afirmen— un futur global: o vivim junts en pau o morirem junts. La guerra no és mai inevitable i arruïna també el cor de qui guanya.» I afegeixen: «El diàleg és la veritable alternativa a la violència. Res no es perd amb el diàleg. Tot pot ser possible. Per això aquí, a Xipre, preguem perquè tota justícia, tota guerra, qualsevol mal, aviat sigui eliminat i els pobles puguin ser una altra vegada germans, a partir d’aquesta illa, fins a l’Orient Mitjà, Àfrica, Amèrica Llatina i arreu del món.»
Amb els peus a la terra, però amb la mirada cap al cel, la trobada internacional de pregària per la pau es va tancar amb un crit unànime que no pararà fins que es compleixi el somni de la pau: «No és la utopia d’un paradís a la terra, sinó el deure de construir un món més humà. Aquest món és possible, si hi ha esperit i germanor. Cap guerra no és santa. Només la pau és santa! Que Déu concedeixi al món el gran do de la pau per la pregària de tots els creients!»
 

 LEA TAMBIÉN
• NOTICIAS
18 Octubre 2017

Un mes después del Encuentro de las religiones en Münster, los Caminos de Paz han pasado por 4 continentes

IT | ES | DE | FR | RU
11 Octubre 2017
LA HABANA, CUBA

Las religiones se reúnen en La Habana para abrir Caminos de Paz en Cuba

IT | EN | ES | DE | NL | ID
25 Septiembre 2017
JOS, NIGERIA

#PathsofPeace en Nigeria: en Jos, cristianos y musulmanes dialogan para abrir Caminos de Paz

IT | EN | ES | DE | CA
23 Septiembre 2017

En VÍDEO, las intervenciones de la mesa redonda 'Migrantes: salvar, acoger, integrar'

IT | ES | CA
22 Septiembre 2017
MÜNSTER, ALEMANIA

Caminos de Paz: textos. vídeos y noticias del encuentro internacional de oración por la paz de Münster

IT | EN | ES | FR | CA
22 Septiembre 2017
ESPAÑA

No dejemos pasar más tiempo. Solamente un diálogo verdadero y razonable, permitirá encontrar una salida a la crisis Cataluña-España

IT | ES | CA
todas las noticias
• PRENSA
23 Febrero 2018
Domradio.de

"Wir können Frieden organisieren wie andere den Krieg"

1 Febrero 2018
SIR

50° Comunità Sant’Egidio: Hilarion (Patriarcato di Mosca), “la nostra una collaborazione che ha dato tanti buoni frutti”

30 Enero 2018
Vaticannews

Corridoi umanitari: la collaborazione ecumenica via della speranza

26 Enero 2018
POW - Pressestelle des Ordinariates Würzburg

Angst und Lethargie überwinden

15 Enero 2018
Roma sette

Ecumenismo, in processione con anglicani, luterani e ortodossi

15 Diciembre 2017
GNZ

Im Mittelpunkt steht das Gebet für den Frieden

toda la revista de prensa
• EVENTOS
23 Enero 2018 | BARCELONA, ESPAÑA

Semana de Oración por la Unidad de los Cristianos

TODAS LAS REUNIONES DE ORACIÓN POR la PAZ
• DOCUMENTOS

Andrea Riccardi - Oriente y Occidente - Diálogos de civilización

todos los documentos