Quan comença la tradició del dinar de Nadal?
Va començar el 1982 a Roma, a la basílica de Santa Maria in Trastevere. Eren un grup de 47 persones. Des de llavors, any rere any, s’ha repetit i s’ha escampat arreu del món. La cosa bonica és que se celebra simultàniament en els més de 70 països on és present la Comunitat de Sant’Egidio. L’any passat va reunir 250.000 persones.
I a Barcelona, des de quan se celebra?
El primer dinar de Nadal a la ciutat es va celebrar el 1989 amb un grup de set persones sense sostre, que en aquell moment trobàvem fonamentalment a la Rambla i a la plaça de Catalunya.
Quin és l’objectiu?
El dia de Nadal és per passar-lo en família. Hi ha persones que no poden gaudir d’aquesta festa perquè estan soles, perquè no tenen família o per altres circumstàncies i hi volem donar una resposta. Es tracta de donar una família a qui no la té. La Comunitat de Sant’Egidio viu una relació concreta d’amistat amb persones sense sostre, ancians que estan sols, refugiats, presoners i moltíssima gent. Justament el dia en què tothom es reuneix amb la família nosaltres ens trobem amb la nostra, que són els pobres.
En quins espais de la ciutat se celebra?
El dinar de Nadal es fa fonamentalment a les esglésies. A Barcelona, per exemple, es fa a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, que és el lloc de referència, i en dues esglésies més. S’hi sumen altres espais que la comunitat té o que ens deixen. Enguany el dinar de Nadal es fa concretament en nou espais de la ciutat. A Manresa i a Tarragona també se celebra.
I qui són els convidats?
Aquest any s’asseuran a taula unes 1.500 persones. Hi ha una gran joia per participar en el dinar de Nadal. Et puc parlar, per exemple, d’un amic que es diu Javier i que ve des de fa 20 anys. Va començar a fer-ho quan era una persona sense sostre i el vam ajudar a sortir del carrer. Després va anar a una habitació de lloguer i ara està en una residència, però el fil d’amistat s’ha mantingut i enguany també hi participa. Venen moltes persones sense sostre. De fet, hem detectat un augment de la presència i del malestar al carrer d’aquestes persones. En el dinar de Nadal també hi participen molts ancians. N’hi ha que estan sols a casa o que venen a compartir-lo amb algú de la família. D’altres, de manera molt especial, surten de les residències per fer un dinar festiu amb nosaltres, en família. Hi ha, a més, una presència significativa de persones refugiades de Síria. Fonamentalment són famílies que viuen al Raval i que participen en el dinar juntament amb altres nous europeus.
Reben tots una invitació?
Reben una invitació amb el seu nom i habitualment la persona que té una relació personal amb el convidat és qui la hi entrega. De la mateixa manera, cadascú té un lloc a taula amb el seu nom. És important perquè el nom és el signe d’un lligam personal i, a més, és el signe d’una dignitat, de la història d’una relació. Ho és també perquè en el dinar de Nadal, a més de l’àpat tradicional, hi ha un regal pensat per a aquella persona. La participació en aquest cas és natural, com en una família. És a dir, qui la freqüenta ve al dinar. He de dir, però, que hi ha altres persones que avui truquen a la porta, que no tenen a ningú, i a les quals se’ls fa un lloc perquè també hi puguin participar.
Quants voluntaris hi ajuden?
En la preparació hi col·laboren entre 800 i 1.000 voluntaris. Hi ha moltes maneres d’ajudar. Hi ha qui ho fa comprant un regal i hi ha persones que es dediquen particularment a fer el dinar. Alguns restaurants també col·laboren d’aquesta manera. Després hi ha tota la feina de preparació, com ara parar la taula i posar-hi els noms, ocupar-se de la decoració o anar a buscar els convidats. Hi ha moltíssima feina. Podríem dir que el dinar de Nadal és el fruit de tot un poble: el poble de Sant’Egidio.
Ha canviat en els darrers anys el perfil de les persones que participen en el dinar?
Sí, en els últims anys hem vist que a les persones que tenen necessitats s’hi han afegit moltes famílies i molts ancians. També cal tenir en compte tots els refugiats que estan arribant a Barcelona, els nous europeus, que també tenen dificultats.
Fins quan es pot col·laborar?
Es poden continuar fent donatius al número de compte ES74 2100 3000 1321 0293 1895 perquè, a banda del dinar de Nadal, fem altres festes en residències i també una gran festa per als refugiats al Raval, en què hi participen uns 100 nens. D’altra banda, cada any dediquem una col·lecta a una acció de solidaritat internacional i ara estem ajudant els refugiats rohingya que han fugit a Bangladesh. En aquest cas es pot col·laborar fins al dia de Reis.