De internationale situatie, met ongekende terreurdaden en oorlogsgeweld als antwoord daarop, wakkert het onbehagen en de angst voor de andere aan. Sommigen vrezen voor een 'botsing van de beschavingen', niet alleen op onze televisieschermen maar ook in de straten van onze steden.
Priester Hendrik Hoet, imam Jamal Maftouhi en rabbijn Aharon Malinsky begrepen dat de samenleving een signaal van hoop nodig had en gingen met elkaar in gesprek om erover na te denken of samenleven in vrede en harmonie nog wel mogelijk is. Hun gesprekken tonen aan dat hun eigen, verschillende spirituele tradities en geloofsovertuigingen het samenleven niet bemoeilijken maar dat ze juist het antwoord bieden om het spirituele vacuüm van een amechtig Europa opnieuw met zin te vervullen.
Het resultaat is een bijzonder authentiek boek waarin een jood, een christen en een moslim elkaar op een intense manier ontmoeten. Hoe verschillend ze ook zijn, ze hebben gemeenschappelijke spirituele roots die reiken tot in het Middellandse Zeegebied, van Jeruzalem tot Rome en Damascus. En, minstens even belangrijk, in de loop van de trialoog is tussen deze mannen een warme vriendschap en een persoonlijke band gegroeid.