Een internationale conferentie over de toekomst van de christenen in het Midden-Oosten. Dat voorstel komt van Andrea Riccardi, stichter van de Gemeenschap van Sant’Egidio, als een tweede stap nadat hij eerder, in juni van dit jaar, een appèl lanceerde om Aleppo te redden. Die stad stond lang symbool voor het samenleven tussen christenen en moslims en is nu het toneel van een wrede oorlog.
Riccardi geeft afspraak op 5 en 6 maart 2015 in Cyprus. Riccardi: “wij nodigen de patriarchen en hoofden van de katholieke, orthodoxe en alle christelijke kerken in het Midden-Oosten, uit om deel te nemen, net als personaliteiten uit de islamitische wereld en vertegenwoordigers van de internationale organisaties en regeringen". Dit nieuwe initiatief kan naar verluidt al rekenen op de belangstelling van enkele belangrijke Europese landen.
"De situatie van de christenen in het Midden-Oosten is kritiek”, zei Riccardi. “Als die oude mozaïek van culturen en religies in Syrië en Irak verdwijnt, dan sterven heel oude beschavingen af, die uniek zijn in de wereld en aan dewelke we zoveel verschuldigd zijn in termen van beschaving. Het eventuele vertrek van de christenen uit het Midden-Oosten zou het verlies betekenen van een stuk pluralisme en democratie in de hele regio, want niet alleen de christenen, maar ook de moslims en andere componenten van een uniek landschap zouden eronder te lijden hebben. Het oude Mesopotamië zou dood zijn; dat zou een culturele genocide zijn, bovenop een bloedbad.”
Tijdens de persconferentie werd ook de hashtag #savealeppo gelanceerd. Andrea Riccardi zei ook dat zijn appèl voor Aleppo van 22 juni goed ontvangen was en de voorbije maanden veel belangstelling voor die oude stad en alle minderheden had gegenereerd. De handtekeningenactie die georganiseerd werd door de Gemeenschap van Sant’Egidio, mobiliseerde duizenden mensen van over heel de wereld, onder wie verschillende Nobelprijswinnaars, vertegenwoordigers van verschillende regeringen, zoals de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en de Franse minister Fabius, een honderd Italiaanse volksvertegenwoordigers en ook leden van het Europees parlement, onder wie voorzitter Martin Schulz, net als de directeurs van internationale organisaties als het Rode Kruis en de UNESCO.
Op 7 november had de Voorzitter van de gemeenschap van Sant’Egidio, Marco Impagliazzo, een ontmoeting met Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, die zijn steun voor het initiatief uitsprak. Staffan De Mistura, de VN-gezant voor Syrië, nam het appèl op dat ijvert voor de creaties van “vrije zones” in de streek van Aleppo. "Ik doe een oproep aan alle machten die er een rol spelen – zei Riccardi – te beginnen bij de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, om Aleppo te redden. Ik doe ook een oproep tot Italië, Duitsland, en een land als Turkije, dat de veiligheid van het mausoleum van Suleiman Sha in het oosten van de stad verzekert. De Verenigde Naties kunnen een ‘safe haven’ creëren, een veilige plaats. Dat zou de ontplooiing van VN-troepen met zich meebrengen. Moge de machten die bij het conflict betrokken zijn, deze vorm van conflictmanagement aanvaarden. Geen enkele partij zou militair voordeel mogen halen uit de ‘bevriezing’ van de situatie; maar de situatie in Aleppo is al maandenlang geblokkeerd, en het lot van de stad hangt aan een zijden draadje. Wij willen die draad niet laten doorknippen.”
Onderteken het appèl #savealeppo >>
.jpg)
|