change language
je bent in: home - nieuws newsletterlink

Support the Community

  
2 April 2017 | GAAN

Sant'Egidio, een volk van vrienden op straat, met de armen: het bezoek van Andrea Riccardi aan de Gemeenschappen van Togo

 
printbare versie

Het is een klein land met slechts 8 miljoen inwoners, maar het is laatste jaren een belangrijk kruispunt geworden van West-Afrika dat ondanks vele problemen naar de toekomst probeert te kijken. Het is Togo, waar in de hoofdstad Lomé en in enkele andere steden een aantal van de Gemeenschappen van Sant'Egidio leven, die de afgelopen dagen het bezoek hebben ontvangen van Andrea Riccardi die hen ontmoet heeft in de vergadering en met hen op tour is gegaan langs verschillende facetten van de armoede in Lomé.

De eersten waren de ouderen die lijden onder het isolement en vooroordelen. Sommigen van hen, in de wijk Agoé, wonen alleen in huizen zonder voorzieningen. De vriendschap met de Gemeenschap – vertelden ze aan Andrea - is een bescherming en vaak ook een kwestie van leven en dood.


In dezelfde wijk is er ook een grote dump waar veel straatkinderen leven die het afval doorzoeken om te kunnen overleven. Het is een van de meest gevaarlijke bestaande baantjes voor de hygiëne en de gezondheid: het verzamelen van het ijzer en het brengen aan degene die er iets voor wil betalen. In een hoek van de wijk hebben hun vrienden van de Gemeenschap voor hen een huisje ter beschikking gesteld om de nachten door te brengen. Zij hopen in de komende maanden nog een andere te openen wanneer het door het regenseizoen niet mogelijk is om buiten te slapen.

De ontmoeting met Andrea Riccardi was een familiefeest, dat in het Huis van Sant'Egidio, in de wijk Djdjolé heeft plaatsgevonden. De kinderen hebben hun dromen verteld, vooral de droom dat ze een stage willen lopen - die men in Togo moet betalen - en daardoor een beroep leren wat hen zou toestaan van de straat  te komen. En dan, voor de kleinsten, teruggaan naar school of beginnen met school, geholpen door de "grands frères", grotere broers van de Gemeenschap.