“God is bij ons aanwezig, mijn broeders en zusters, wanneer wij de hoop zien in de ogen van een kind dat gedwongen werd zijn huis en zijn stad Mosoel te verlaten voor een onbekende bestemming. [...] God is bij ons aanwezig wanneer wij een man zien die zijn gehele familie verloren heeft – vader, moeder, echtgenote en twee kinderen – door de barbaarse moorden in Sadad, Syrië, en die nog in staat is vreedzaam te glimlachen en zich te onderwerpen aan de wil van God waarvan hij weet dat Hij hem nabij is in zijn nood.” Dit zijn de woorden van Mgr. Ignatius Aphrem II, patriarch van Antiochië en het hele Oosten en Hoogste Vertegenwoordiger van de Syrisch-orthodoxe Kerk, in zijn homilie in de oecumenische viering. Deze liturgie was tevens de opening van de meeting Peace is the Future, Religies en Culturen in Dialoog, 100 jaar na WO I, die door de Gemeenschap van Sant’Egidio van 7 tot 9 september in Antwerpen georganiseerd wordt.
Aan de viering in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen namen delegaties van de oosterse en van de gereformeerde kerken deel.
Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, zei in zijn homilie: “We willen in gesprek gaan met elkaar, in een sfeer van broederlijkheid en verzoening. Ook willen we een signaal uitsturen naar onze samenleving en naar de wereldgemeenschap. Als godsdiensten hebben we alles te winnen bij een vreedzame wereld en daar willen we ook toe bijdragen.”
De bisschop bracht de herdenking van 100 jaar na WO I in herinnering en zei: “In deze dagen herdenken we met piëteit alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Maar niet alleen hen. We weten ons verbonden met al wie vandaag het slachtoffer zijn van oorlog en geweld, langs zoveel fronten verspreid over heel de wereld.”
Al termine della celebrazione tutti i leaders delle diverse comunità cristiane sono usciti sulla piazza ed il Patriarca Mor Ignazio Aphrem II è stato salutato da molti cittadini mediorientali
rifugiatisi in Belgio a seguito della guerra, preoccupati dal destino delle proprie città e della propria terra.
Na de viering kwamen de vertegenwoordigers van de verschillende christelijke gemeenschappen op de Handschoenmarkt samen. Patriarch Ignatius Aphrem II werd er begroet door tal van vluchtelingen uit het Midden-Oosten die in Antwerpen verblijven en die hun bezorgdheid uitdrukten over het lot van hun geboorteland.
|