change language
sei in: home - rassegna stampa newslettercontattilink

Sostieni la Comunità

  
29 Luglio 2010

Imaóra a meggyilkolt romákért

Imaórát tartanak a romaholokauszt hatvanhatodik és a kislétai gyilkosság első évfordulója alkalmából vasárnap Budapesten, a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-templomban

 
versione stampabile

Mindezt Szőke Péter, a Sant' Egidio Közösség magyarországi vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján mondta el; a liturgiát Székely János, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációért felelős püspöke vezeti, igét hirdet Balog Zoltán református lelkész (társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár) és Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. A résztvevők azért imádkoznak majd, hogy "az Úr fegyverezze le hazánkban az erőszakos érzéseket, szavakat és kezeket, és tanítsa meg az együttélés és a szeretet civilizációjára Európa és a világ népeit".

Szőke Péter Magyarország egyik nagy drámájának nevezte a cigányság mai helyzetét. Emlékeztetett arra: tavaly augusztus 3-ára virradóra Kislétán álmában agyonlőttek egy asszonyt és életveszélyesen megsebesítették a nő 13 éves lányát. A bűncselekmény a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat utolsó mozzanata volt. A kislétai gyilkosság napja egyben a romaholokauszt emléknapja is, ugyanis 1944. augusztus 2-ról 3-ára virradó éjszaka 24 ezer romát és szintit gyilkoltak meg a nácik a második világháborúban Auschwitz-Birkenauban. (A holokauszt roma áldozatairól 1972 óta emlékeznek meg augusztus 2-án világszerte a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján.)

Szőke Péter kiemelte: "Magyarország is adósa ezeknek az áldozatoknak", a hatvanhat éve és a tavaly elkövetett gyilkosságok közös vonása az, hogy "semmibe vették a másmilyennek tartott ember vagy nép életét". Kitért arra: "emlékeznünk kell, mert aki elfelejti a múltat, az arra ítéli magát, hogy megismételje azt". Reményei szerint "a magyar és az európai kultúra képessé tesz bennünket arra, hogy ezt a drámát feldolgozzuk", ehhez pedig  szolidaritás kell. A mások méltóságának megvédése önmagunk méltóságának a megvédését is elősegíti.

"Magyarként és európaiként hisszük, hogy a remény jobb tanácsadó, mint a félelemmel, a cigányellenességgel vagy a gyűlölet bármely formájával kötött kompromisszum. Egyedül az együttélés civilizációjának józansága vezethet békés jövő felé" - tette hozzá Szőke Péter. Megemlítette, hogy szeptember 9. és 12. között nemzetközi ifjúsági zarándoklatot szerveznek Auschwitz-Birkenauba, s azon a holokauszt több túlélője is részt vesz, mások mellett Ceija Stojka osztrák írónő is.

A közösségvezető elmondta azt is, 1968-ban Andrea Riccardi olasz gimnazista kezdeményezte a Sant' Egidio Közösség megalapítását. A Rómában létrejött szervezet tagjai a többi között hajléktalanokat karolnak fel, szociális otthonokba járnak idős emberekhez és világszerte részt vesznek különböző programokban, jelenleg például az AIDS elleni küzdelemben.


 LEGGI ANCHE
• NEWS
24 Dicembre 2017
ROMA, ITALIA

La Chiesa è il popolo dell'attesa. Meditazione del pastore valdese Paolo Ricca

13 Dicembre 2017
ROMA, ITALIA

Vaccini antinfluenzali: Sant'Egidio e Federazione Medici realizzano campagna per 4 mila soggetti fragili

22 Novembre 2017

Con i bambini rifugiati in Ungheria

IT | ES | FR
11 Novembre 2017

In libreria e in formato ebook ''La Parola di Dio ogni giorno 2018'' per comprendere e pregare con le Scritture

IT | ES | PT
1 Novembre 2017
ROMA, ITALIA

La liturgia di tutti i Santi a Santa Maria in Trastevere, in memoria di coloro che sono morti per gravi malattie

23 Ottobre 2017
NAPOLI, ITALIA

Percorsi di integrazione dei rom a Napoli

tutte le news
• STAMPA
26 Febbraio 2018
Roma sette

Congo e Sud Sudan, Gnavi: «La liberazione ha il nome di Gesù»

22 Febbraio 2018
Famiglia Cristiana

La preghiera sia un urlo contro le guerre

21 Febbraio 2018
SIR

Giornata preghiera e digiuno: Comunità di Sant’Egidio, adesione all’invito del Papa. Veglia nella basilica di Santa Maria in Trastevere a Roma e in molte città italiane

10 Febbraio 2018
SIR

50° Sant’Egidio: Gentiloni (presidente del Consiglio), “dalla condizione dei più deboli si misura il benessere autentico di una società”

10 Febbraio 2018
Il Sole 24 ore

Migranti, Gentiloni: sbagliato promettere fine dei flussi

16 Gennaio 2018
Corriere.it

Lamiabuonanotizia. Le mamme rom aiutano quelle d’Africa

tutta la rassegna stampa
• DOCUMENTI

L'omelia di Mons. Marco Gnavi alla preghiera Morire di Speranza, in memoria dei profughi morti nei viaggi verso l'Europa

Appello al Parlamento ungherese sui profughi e i minori richiedenti asilo

Preghiera per Elard Alumando

Predicazione di Mons. Vincenzo Paglia alla veglia di preghiera per la pace e in memoria delle vittime degli attacchi terroristici a Parigi

Omelia di S.E. Paul R. Gallagher per la commemorazione dei martiri contemporanei

Omelia della liturgia in memoria di coloro che sono morti per gravi malattie, 1 novembe 2014, Roma

tutti i documenti
• LIBRI

La Parola di Dio ogni giorno 2018

San Paolo

''Una giornata particolare''

Tau Editrice
tutti i libri

FOTO

1690 visite

1532 visite

1387 visite

1349 visite
tutta i media correlati