Iedere tijd heeft zijn beeld van pater Damiaan. Al tijdens zijn leven tussen de melaatsen van Molokai en bij zijn dood in 1889 genoot hij faam van heiligheid. In 1936 veroorzaakte de overplaatsing van zijn lichaam naar Leuven in België een nooit geziene volkstoeloop. Ook vandaag nog zijn weinig Belgen zo wereldwijd bekend als hij. Een bronzen beeld herdenkt hem in het Capitool in Washington DC.
Maar is het niet merkwaardig dat zijn ster met de tijd niet is gaan tanen? Dat zijn populariteit niet alleen de tand des tijds, maar ook de secularisatie overleefde? In 2005 verkozen Nederlands- en Franstalige Belgen hem tot hun grootste landgenoot. Op 11 oktober 2009 verklaart paus Benedictus XVI hem heilig. Hoe komt het dat Damiaan zoveel mensen aanspreekt, over de grenzen van taal, cultuur, afkomst, ja zelfs van godsdienst heen?
Wat is zijn geheim? Historicus en journalist Jan De Volder kreeg toegang tot de Vaticaanse bronnen, inclusief die van de heiligverklaring. Op basis daarvan gaat hij in het boek op zoek naar de ware geest van Damiaan.
|