change language
you are in: home - ekumeniz...e dialog - takime n...r paqen" - tirana 2...possible newsletterlink

Support the Community

  

 

 

 
printable version
September 8 2015 19:00 | International Center of Culture (Piazza della Piramide)

Fjalim i Prof. Andrea RiccardiAndrea Riccardi


Historian, Founder of the Community of Sant'Egidio

Të dashur miq,

në fund të këtij takimi, me frymën e Asizit, falenderoj përzemërsisht autoritetet dhe miqtë shqiptarë për mikëpritjen e ngrohtë. Ky takim është bërë i mundur jo vetëm nga Kominiteti i Sant Egidio-s, por edhe nga Kisha Ortodokse Shqiptare, Kisha Katolike, sëbashku me Komunitetin Mysliman dhe atë Bektashi, dhe është një shenjë e mirë e punës sonë të përbashkët.

Ky është takimi i njëzet e nëntë në frymën e Asizit. Siç ka thënë dhe rabini Rosen, kjo frymë është mikëpritje njerëzore dhe shpirtërore e tjetrit: pranimi i problemeve të botës, e cila bën thirrje për paqe. Një frymë që nuk ka moshë, që buron nga burimi i saj i vjetër në kodrën e Asizit e është para nesh.

Nga Shqipëria, nga kjo pjesë e Evropës, nga udhëheqësit fetarë të bashkuar, vjen një mesazh i qartë dhe i mirëmenduar: fetë e konsiderojnë paqen të shenjtë, për të luten e për të punojnë, por para së gjithash, e bëjnë për zemrën e njeriut. Siç thotë dhe shumë i dashuri Arqipeshkvi Anastasios - ata e dinë që e kundërta e paqes nuk është lufta, por egoizmi, që është një formë dhune. Duhet t’i flasësh zemrës së njeriut për ta ndryshuar kryekëput, për ta çliruar nga sundimi i egos, nga adhurimi i së plotfuqishmes apo nga burgimi i dorëheqjes. Ndryshimi fillon nga vetja dhe askush nuk mund ta pengojë këtë. Fetë thonë se pa ndryshuar zemrën brenda nesh, një botë ndryshe nuk është e mundur të krijohet. Pa ndryshuar zemrën, një botë e re shumë shpejt do të kthehet në një botë të lig. Krijimi hyjnor nuk respektohet pa ndryshuar sjelljen dhe zemrën brenda nesh.

Sa luftra janë bërë për të ndërtuar një botë të re apo për të mbrojtur interesat vetjake. Po si kanë ndikuar? Gra të skllavëruara, familje të pastreha, fëmijë që detyrohen të udhëtojnë në kushte çnjerëzore, dhe shumë vdekje. Ç’humbje të mëdha jetësh njerëzore! Ne jemi mësuar me këto humbje, me vdekjen në luftë, me vdekjen si pasojë e udhëtimeve të gjata të dëshpërimit!

Nga Tirana bëhet një kërkesë për të gjithë ju: le të lindë, le të rilindë një lëvizje e madhe e zemrave, e mendjeve, e vullnetit për paqen! Po, një lëvizje e re për paqen! Kjo kërkesë vjen nga gjiri i besimeve fetare. Ajo buron nga tmerret e luftës, nga britmat e vuajtjes. Një lëvizje paqeje e frymëzuar nga fetë, që njerëzimi të mos i dorëzohet luftës dhe dhembjes, këmbëngulëse si një lutje që nuk lodhet kurrë, si një ëndërr që kurrë nuk përfundon.

Duhet të nxjerrim dëshirën për paqe dhe mirësinë që gjendet tek popujt. Të trokasësh, të pyesësh, të protestosh, të thërrasësh nuk është e kotë, sepse paqja është gjithmonë e mundur. Popujt e Evropes, pavarësisht frikës së tyre, kanë shprehur mikëpritjen e tyre për refugjatët. Kemi humbur shpresat duke menduar se në zemrën e njerëzve  nuk ka energji pozitive. Por në fakt, aty fshihet një forcë e madhe. Ne duam të vazhdojmë të tregojmë diçka të thjeshtë por vendimtare, që është ideali i frymës së Asizit, e këtë po e shpreh me fjalët e Papa Françeskut: “të jetosh pasionin e përbashkët për rritjen e bashkëjetesës paqësore në të gjithë popujt e tokës”.

Një njeri i mençur, i lindur në kufirin jugor të Shqipërisë gjatë luftës nacionale, patriarku Atenagora, ka thënë: “të gjithë popujt janë të mirë... Të gjithë kanë nevojë për dashuri. Nëse janë të këqinj, janë të tillë sepse nuk kanë takuar dashurinë e vërtetë, atë dashuri, e cila... rrezaton me dritën e jetës”. Misioni i fesë është që njerëzit të njohin dashurinë që rrezaton dritë dhe jetë, që të rikthen dëshirën për paqe, mikpritje, mirësi.

Ne kemi energji njerëzore dhe shpirtërore për një botë më të mirë, për të fituar luftën, për të krijuar një botë më të lumtur. Mos ndoshta e kemi harruar? Fetë ua kujtojnë këtë atyre që kanë harruar, atyre që kanë frikë. Me anë të të gjithë burrave dhe grave që kanë vullnetin e mirë, u kujtojnë se paqja është gjithmonë e mundshme. Kjo është një bindje e fortë dhe një shpresë e madhe edhe kur vështrimi ynë shkon drej horizonteve të errëta dhe aty ku lufta është prezente. Paqja është gjithmonë e mundshme. Ne duhet ta kërkojmë atë pa pasur frikë.
 

#peaceispossible
PROGRAMME

LIVE STREAMINGRELATED NEWS
November 26 2015

Paqja është gjithëmonë e mundshme - #peaceispossible


Foto, video, dokumente dhe materiale për takimin ndërkombëtarë të zhvilluar në 6-7-8 shtator në Tiranë
all related news

NEWS HIGHLIGHTS
December 26 2017

Look at the world map enlightened by the Christmas lunches

IT | EN | ES | DE | FR | PT | CA | NL
December 25 2017

Merry Christmas from the Community of Sant'Egidio!


The joy of Christmas is the joy of a visit, the one we receive, because Jesus comes into the world, and the one each of us can give, because the visit is a joy and a light that remains. WATCH THE VIDEO
IT | EN | ES | DE | FR | PT | CA | NL | RU
December 13 2017 | BLANTYRE, MALAWI

The new church in the House of Friendship of the Community of Sant’Egidio in Blantyre has been inaugurated.


The first prayer was presided by Mgr. Vincenzo Paglia, who met the Community in his visit to Africa
IT | EN | ES | DE | FR | PT | NL | PL | HU

ASSOCIATED PRESS
September 30 2016
Vida Nueva
Marco Impagliazzo: “Los líderes musulmanes deben denunciar con más valentía el terrorismo”
September 21 2016
La Vanguardia
El papa Francisco pide que ante la guerra no haya "división entre las religiones"
September 19 2016
CATALUNYARELIGIO.CAT
Francesc se suma al compromís de les religions per la pau a Assís
September 19 2016
Vida Nueva
Líderes religiosos de todo el mundo conmemoran el 30º aniversario del ‘Espíritu de Asís’
September 19 2016
Alto Adige
ad Assisi l'Onu delle Religioni per la Pace
all press-related