change language
vous êtes dans: home - l'oecum...dialogue - rencontr...tionales - sarajevo 2012 newslettercontactslink

Soutenez la Communauté

  

Les arrivées des premiers couloirs humanitaires 2018 en Italie. La nouvelle phase du projet, devenu un modèle d'accueil et d'intégration pour l'Europe

"PAIX SUR TOUTES LES TERRES" : 1er janvier, une marche pour un monde qui sache accueillir et intégrer

Le premier jour de l'année nouvelle, manifestations sur tous les continents pour soutenir le message du pape François

De l'Indonésie au Salvador, de l'Allemagne au Mozambique, voici les nouvelles galeries d'images des repas de Noël de Sant'Egidio dans le monde

Des photos continuent d'affluer de tous les continents, regardez-les sur notre carte interactive!

Galerie de photos et vidéos du repas de Noël à Santa Maria in Trastevere

Visite virtuelle de la crèche de Sant'Egidio : Jésus accueilli par les pauvres, les malades, les sans logis et les hommes de toutes confessions

Sant'Egidio et la Muhammadiyah signent à Djakarta un nouvel accord pour la paix et le dialogue interreligieux

une délégation de la Communauté menée par Marco Impagliazzo se trouve en Indonésie

Sant'Egidio au conseil de sécurité de l'ONU pour un point sur la République centrafricaine

Mauro Garofalo : "Le succès de ce premier désarmement garantit la crédibilité de l'ensemble du processus en actes"

Donner à manger aux personnes âgées au Mozambique : distribuitions d'aides alimentaires aux plus pauvres dans la ville de Beira

Aidons les réfugiés rohingyas au Bangladesh

La Communauté de Sant’Egidio lance une collecte de fonds pour envoyer des aides dans les camps de réfugiés au Bangladesh, en collaboration avec l’Eglise locale

Tous les textes de la rencontre #Pathsofpeace

L'assemblée d'inauguration de la rencontre internationale Chemins de Paix

Chemins de 2017 : tout sur la rencontre internationale des religions du monde pour la paix

Le programme, les intervenants et les événements en direct streaming

Global friendship, #MoreYouthMorePeace : le message et l’engagement des Jeunes pour la paix à Barcelone

rendez-vous l’année prochaine à Rome !

 
version imprimable
10 Septembre 2012 09:30 | Bosniak Institute of Sarajevo (Bošnjački institut u Sarajevu)

¿Más o menos Europa en el mundo? - CATALÀXavier Trias


Maire de Barcelone, Espagne

Moltes gràcies per donar-me l’oportunitat de ser aquí, en aquesta Trobada Internacional per la Pau, a Sarajevo.
És per mi un plaer poder compartir amb tots vostès aquests moments, en aquesta ciutat. Perquè no podem obviar el simbolisme i la transcendència del lloc on ens trobem.
Que podem parlar avui de pau a Sarajevo, de la importància del diàleg, un dels pilars fonamentals de la comunitat de Sant Egidi, precisament en aquesta ciutat té una dimensió més que rellevant.
Significa que el diàleg, les paraules, poden curar ferides, i posar fi a disputes atàviques. Significa que la reconciliació, si bé complicada, és possible.
Significa que, on abans hi havia runes, por i desconfiança, pot néixer també la llavor de l’esperança i el desig d’un futur millor per a tothom.
Per tot això, Sarajevo és un símbol de la història contemporània d’Europa. De com les pulsions més viscerals, poden provocar drames humans inimaginables. Però també de com tot un poble ha sabut mirar cap endavant.
Vivim uns moments certament molt complicats, uns moments de forta crisi econòmica i social, de crisi de valors a Europa.
És en aquests moments tant importants quan, precisament, hem de saber recollir aquest esperit de superació, de treballar plegats, d’unir forces, per anar endavant.
Hem de tenir més en compte que mai els preceptes més fonamentals d’aquesta Comunitat de Sant Egidi. Una comunitat que ens aplega i que ens explica que el diàleg és fonamental com a forma de vida, que cal estar al costat d’aquells que més ho necessiten. Una comunitat que ens recorda que ningú pot quedar fora de la societat.
Nosaltres a Barcelona tenim una relació molt estreta, i des de fa molts anys, amb la Comunitat de Sant Egidi. L’any 1988, es va celebrar el primer Sopar de Nadal a la ciutat, una de les activitats més conegudes de la Comunitat.
A partir de llavors la relació de la Comunitat amb Barcelona s’ha fet palesa dia a dia, ajudant sempre a les persones més vulnerables. 
Amb un esperit de caritat i també un fort sentiment de justícia social. Perquè avui en dia, ajudar a aquells més necessitats, és ajudar a tota la comunitat.
Europa necessita recordar aquest missatge de valors i de solidaritat més que mai.
Moltes vegades estem tan immersos en el debat econòmic que oblidem les conseqüències socials d’aquesta crisi.
No podrem superar amb èxit la crisi econòmica sinó fem front també a la crisi social. Perquè creixement econòmic i desenvolupament social han d’anar necessàriament de la mà.
En molts sentits, hem de recuperar aquell esperit inicial d’una Europa unida. Hem de fer aflorar entre tots el desig original de Monnet, de Schumann, de Spaak o de De Gasperi.
Europa sortia d’una situació molt convulsa. Però, un cop acabada la Segona Guerra Mundial, tots ells varen somiar amb una Europa que mirés endavant, que superés els esculls i ens dotés d’una identitat comuna.
Una Europa basada en tres pilars: la defensa de la llibertat, de la democràcia i de la convivència. A Barcelona ho tenim molt clar, i estem plenament compromesos amb aquests tres grans eixos.
Barcelona sempre ha estat una ciutat profundament europeista, amb un clar compromís per la llibertat, la democràcia i la convivència.
I és des d’aquests valors que des de la capital de Catalunya volem una Europa pròspera i equilibrada, econòmicament forta, culturalment diversa i amb un creixement sostenible.
Una Europa que doni veu a tothom, que reconegui a tothom en la seva especificitat, que valori el patrimoni de totes les nacions que la conformen.
Una Europa que avanci com una veritable Unió, amb una sola velocitat i amb una única direcció.
Una Europa de nacions, de pobles i també de ciutats. Una Europa que valori el potencial de desenvolupament econòmic, de generació d’oportunitats, d’innovació i de creativitat que ofereixen les grans ciutats metropolitanes.
Una Europa basada en el diàleg, en la cooperació bilateral i el reforç dels llaços d’amistat i de treball conjunt.
Una Europa que, com succeeix entre Barcelona i Sarajevo, sàpiga teixir ponts, ajudar-nos mútuament i superar les distàncies.
Una de les coses de les quals ens sentim més orgullosos els barcelonins, és precisament d’haver pogut estar al costat de Sarajevo en moments de tremenda dificultat.
Ara fa 20 anys, coincidint amb els Jocs Olímpics de Barcelona 1992, Sarajevo passava per uns moments molt complicats.
La capital bosniana patia el setge més llarg de la història, 1.400 dies que marcaven, sens dubte, el dia a dia del país.
El que durant aquells anys era alcalde de Sarajevo, Sr. Kresevljakovic, va fer una crida a totes les ciutats olímpiques a implicar-se en l’ajuda del seu país, Bòsnia-Herzegovina.
Barcelona va respondre a aquesta crida. I des de llavors hi estem col·laborant. Perquè entenem que, en una Europa unida, tots ens hem d’ajudar els uns als altres.
Finalment, m’agradaria acabar fent una petita reflexió. Europa és coneguda com el vell continent. El continent amb més història del planeta, però també un continent que representava uns valors col·lectius de referència mundial.
Malauradament, aquests valors col·lectius de cultura de l’esforç, d’emprenedoria, de defensa de la llibertat i la democràcia, si bé no han desaparegut, sí s’han diluït en una societat dominada per l’individualisme, el consumisme i l’atomització social.
Res no és perfecte ni immutable, i els valors sòlids de la postguerra europea, han donat lloc a valors menys sòlids, a una pèrdua de referents i, en alguns casos, a una manca de responsabilitat política i social.
Hem de capgirar aquesta tendència. Hem de fer que Europa sigui més Europa que mai.
La crisi econòmica i socials per la qual estem travessant, ens ha d’encoratjar a tots plegats, des de les institucions als ciutadans, a fer un pas més cap a la plena unió entre els pobles europeus. 
Catalunya i la seva capital, Barcelona, volen ser part activa de la nova transformació europea. Una transformació que ens porti cap a una societat més democràtica, més lliure i amb més justícia social.
La democràcia és la casa del benestar individual i col·lectiu i ha de continuar sent així.
Perquè tot allò que hem construït, totes les millores socials que hem aconseguit, continuïn sent presents en la societat europea del futur.
Des de Barcelona, volem avançar en la consecució d’aquest procés. Volem, com deia, que Europa es converteixi en l’Europa de la llibertat, del benestar i de la qualitat de vida.
Volem que els ciutadans europeus puguin viure en un entorn tranquil, estable i amb oportunitats per a tothom.
Des de Barcelona, també volem una Europa on ningú no quedi enrere, evitant els desequilibris i les desigualtats.
Des de Barcelona i, també des de Catalunya, volem una Europa unida, cohesionada i forta. Una Europa que sigui més Europa.
Moltes gràcies.


 

Message du pape pour la rencontre à Sarajevo
Benoît XVI

Programme in English
PDF

PROGRAMME DES TRANSMISSIONS EN DIRECT

NOUVELLES EN RELATION
24 Janvier 2018
ROME, ITALIE

"La puissance de l'Eglise de Jésus est une force désarmée qui arrête le mal."


Prédication du pasteur Paolo Ricca pour la Semaine de Prière pour l'Unité des Chrétiens
IT | FR | HU
18 Octobre 2017

Un mois après la rencontre des religions à Münster, les Chemins de paix ont traversé quatre continents


Sur la photo, l'événement à Blantyre, Malawi. Voir les photos et vidéos des autres rencontres
IT | ES | DE | FR | RU
26 Septembre 2017
ABIDJAN, CÔTE-D'IVOIRE

Prière pour la paix en Côte d’Ivoire : la rencontre interreligieuse #PathsofPeace mise en œuvre par Sant’Egidio à Abidjan

IT | FR | HU
22 Septembre 2017
MÜNSTER, ALLEMAGNE

Tous les textes de la rencontre #Pathsofpeace

IT | EN | ES | FR | CA
15 Septembre 2017
MÜNSTER, ALLEMAGNE

En vidéo, les interventions de la table ronde "Faire la paix" à la rencontre internationale #PathsofPeace

IT | FR
14 Septembre 2017

Aux racines du terrorisme. VIDEO


#Pathsofpeace
IT | EN | FR
toutes les nouvelles connexes

FAITS MARQUANTS NEWS
2 Février 2018

D'Argentine au sanctuaire des martyrs de Saint-Barthélemy, les reliques des religieux tués en 1976


La prière a été présidée par Mgr Oscar Vicente Ojea, président de la Conférence épiscopale argentine
IT | ES | FR
1 Février 2018 | IRAK

Irak : inquiétude de Sant'Egidio devant le recours à la peine de mort

IT | ES | DE | FR
30 Janvier 2018 | PARIS, FRANCE

Bienvenue ! L'arrivée à Paris de 40 réfugiés syriens par les couloirs humanitaires ouverts en France

IT | ES | DE | FR | CA | ID

ASSOCIATED PRESS
23 Février 2018
Domradio.de
"Wir können Frieden organisieren wie andere den Krieg"
1 Février 2018
SIR
50° Comunità Sant’Egidio: Hilarion (Patriarcato di Mosca), “la nostra una collaborazione che ha dato tanti buoni frutti”
30 Janvier 2018
Vaticannews
Corridoi umanitari: la collaborazione ecumenica via della speranza
26 Janvier 2018
POW - Pressestelle des Ordinariates Würzburg
Angst und Lethargie überwinden
15 Janvier 2018
Roma sette
Ecumenismo, in processione con anglicani, luterani e ortodossi
tous les dossiers de presse

LIVRES
L'hiver le plus longDDB
Le repas de NoëlDDB
catalogue


Comment suivre l'événement
Sarajevo 2012

Si Ringrazia