La Nit dels vidres trencats (Kristallnacht), la nit del 9 al 10 de novembre de 1938, es recorda com l’inici de la deportació massiva dels jueus europeus als camps de concentració i extermini nazis. Aquella nit molts jueus van ser assassinats i es van cremar i destruir més de 300 sinagogues, principalment a Alemanya i Àustria. La Comunitat de Sant’Egidio fa memòria a Barcelona per cinquè any d’aquest tràgic moment de la vida dels europeus organitzant un “pelegrinatge de la memòria”, perquè tothom, sobretot les joves generacions, no oblidin la deportació esdevinguda durant l’ocupació nazi.
A la marxa, encapçalada amb el lema: “No hi ha futur sense memòria”, també hi han participat membres de la Comunitat Israelita de Barcelona i de la Comunitat jueva Atid, juntament amb una nombrosa representació del moviment “gent de pau” que compta amb una nodrida representació de musulmans.
Uriel Benguigui, ex president de la Comunitat Israelita de Barcelona, ha subratllat la salutació de pau que està a l’arrel de les tres grans religions del llibre: shalom, salam alaikum i “la pau sigui amb vosaltres”.
A Europa repunten fets inquietants i es desvetllen fantasmes que pensàvem que ja estaven sepultats i no viuríem mai més. Aquest any s’ha tingut molt present que el terrorisme ha arribat aquest estiu de manera punyent al cor de Barcelona. Jaume Castro, responsable de la Comunitat de Sant’Egidio a Barcelona, ha subratllat que “recordar junts és la primera resposta per no deixar-se intimidar i construir una consciència civil”. I ha posat en relleu que en la nostra societat circula la por. “Quan es té por es cerca protecció i s’alcen murs i la soledat fa créixer les pors. Per això cal fer créixer una xarxa de trobades, diria una xarxa d’amistat, que faci possible que la gent no quedi presonera de les pors i dels fantasmes”.
Sergi Gordo, bisbe auxiliar de Barcelona, ha subratllat la presencia en l’acte de molts joves i infants i de persones de diverses religions que s’ha trobat al costat “dels nostres germans grans en la fe, els jueus”. Ha recordat la importància de ”refer la història en aquest temps de globalització” i de “no caure mai en la temptació de la divisió”. Mn. Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, també ha recordat que cal “fer memòria per alliberar-nos de la indiferència” i tancava el seu discurs recordant que entre tots “podem refer els vidres trencats”.
El record de la Nit dels vidres trencats ens porta a la tràgica memòria de l’holocaust. Ha estat una oportunitat per veure un poble, de diferents religions, cultures i edats que alça el cap amb la convicció que cal recordar el passat per orientar-se cap al futur i prendre responsabilitat per construir la civilització del conviure. |