Ze vertrokken per boot van Bari in Italië naar Durrës in Albanië om er vanaf zondag 6 september de internationale ontmoeting van Tirana "Vrede is altijd mogelijk" bij te wonen.
ROME - Gisteren, begin jaren negentig, kwamen velen van hen aan in Italië. Op geïmproviseerde en overvolle bootjes op de vlucht voor de angst. Het is een beeld dat meer dan twintig jaar later weer brandend actueel is. Vandaag hebben velen van de toenmalige vluchteling besloten om de zee over te steken in de tegengestelde richting. Van Italië naar Albanië om aan iedereen aan weerszijden van de zee te zeggen niet bang te zijn. Want integratie is mogelijk, zoals het geval is voor deze nieuwe Italianen. Maar ook om uit te leggen dat om de massieve vluchtilingenstroom te trachten te stoppen, de enige manier erin bestaat om vrede te creëren daar waar er conflicten en oorlog zijn.
Het is een "omgekeerde aankomst": een groep voormalige migranten en vluchtelingen, tegenwoordig 'nieuwe Europeanen', goed geïntegreerd in Italië, vertrekt per boot van Bari naar Durrës om vervolgens naar de Albanese hoofdstad Tirana te trekken. Daar begint zondag een internationale ontmoeting rond het thema "Vrede is altijd mogelijk", georganiseerd door de Sant'Egidiogemeenschap. Op dezelfde boot zitten ook jonge Italianen die mee de omgekeerde oversteek doen, in het teken van dialoog en samenleven.
"We willen meedoen in Albanië", vertelt Dawood, "om een sterke boodschap te lanceren want het land dat een verleden van massamigratie heeft gekend, is vandaag een voorbeeld van samenleven. We weten dat we de huidige exodus uit het Zuiden niet kunnen stoppen als we niets doen om de lopende conflicten te stoppen. Religies kunnen veel doen voor de vrede. Ze brengen ons samen in Tirana om aan Europa en de wereld te tonen dat men niet bang moet zijn. We moeten elkaar leren kennen, elkaar ontmoeten en samenwerken: de muren zijn het verleden, de integratie is de toekomst."
|