change language
sei in: home - rassegna stampa newslettercontattilink

Sostieni la Comunità

  
20 Febbraio 2013

‘Kakofonie van interreligieuze monologen overstijgen’

 
versione stampabile

Vertegenwoordigers van christelijke en andere geloofstradities hebben recentelijk een informeel ontbijtgesprek gehouden in Brussel. Menig leidsman heeft daarbij de nood onderstreept om burgers op te voeden tot dialoog met andersgelovigen. 

 “We leven in tijden van intolerantie.” Met deze analyse leidde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld), bevoegd voor de erediensten, het recente ‘Interfaith Harmony Breakfast’ in de Brusselse vestiging van Sant’Egidio in. Tal van religieuze vertegenwoordigers traden de politica bij. Ze vroegen aandacht voor de “broederstrijd in Syrië”, “de financiële en morele crisis binnen de Griekse samenleving”, de “druk op het klassieke gezin” of nog voor de “negatieve beeldvorming rond moslims”.

Voorbeeld geven
“In het licht van al die problemen dienen hoofden van religieuze tradities het goede voorbeeld te geven. Wederzijds respect en de wil om verdeeldheid te overstijgen zijn daarom de boodschap”, pikte de protestantse synodevoorzitter Steven Fuite in. Instemming alom, niet het minst bij de aanwezigen die binnen hun thuisregio’s geen klimaat kennen waarin interreligieuze dialoog gedijt. Toch plaatsten sprekers ook kanttekeningen bij het soort gesprekken dat ze zelf voeren. Zo benadrukte hulpbisschop Leon Lemmens dat ontmoetingen met andersgelovigen nog vaker mogen plaatsgrijpen op het terrein, zeker met de talrijke vluchtelingen.

Ook islamkenner Yacob Mahi wees een valkuil voor interreligieuze gesprekken aan. “Door ‘valse diplomatie’ en schroom om onze specificiteit te benoemen, dreigen we naast elkaar te praten. Het resultaat is niet langer een dialoog maar een kakofonie van monologen om mijn christelijke tafelgenoot, Zadik Avedikian, te parafraseren. Dat leidt tot een steriel gesprek en biedt geen perspectief op engagement. Dit terwijl we een dialoog pas realiseren in het concrete. Vragen we ons niet beter af welke tastbare oplossingen voor pakweg jeugdwerkloosheid uit interreligieuze overlegfora voortvloeien?”

In reactie op Mahi gaven de meeste religieuze gezagsdragers aan dat gelovigen en bij uitbreiding alle burgers opleiden tot dialoog, een noodzakelijke eerste stap blijkt. Denksporen die daartoe werden voorgesteld, variëren van extra aandacht voor andere levensbeschouwingen in het onderwijs tot kalenders waarop elkaars religieuze feesten voorkomen. Een echt actueel werkpunt blijft evenwel ‘off the record’. In de marge van de bijeenkomst werd wel verklapt dat de aanwezigen samen nadenken over “een actie die de Europese waardecrisis mee dient aan te pakken”. 

De geest van Assisi
Dit interreligieuze ontbijt was in ons land aan zijn derde editie toe. Het past in de ‘World Interfaith Harmony Week’ die koning Abdullah II van Jordanië internationaal heeft gelanceerd. Zijn ambitie om christelijke en islamitische religieuze leiders te verenigen in dialoog is opgepikt door Sant’Egidio. “Een prima initiatief dat bij mij de herinnering oproept aan de eerste interreligieuze gebedsdag voor de wereldvrede in 1986”, besloot de apostolische nuntius voor België, aartsbisschop Giacinto Berloco. “Paus Johannes Paulus II heeft tijdens dat memorabele treffen in Assisi met kopstukken van de grote wereldgodsdiensten gebeden voor de vrede. Een waar profetisch teken dat uiteenlopende culturen ook vandaag nog inspireert tot vredig samenleven. En deze inspirerende ‘geest van Assisi’ is hier vandaag neergedaald.”


 LEGGI ANCHE
• NEWS
6 Febbraio 2018

Gli auguri del pastore valdese Bernardini per i 50 anni di Sant'Egidio: continuiamo insieme per la pace, la giustizia, i corridoi umanitari

IT | HU
24 Gennaio 2018
ROMA, ITALIA

'La potenza della Chiesa di Gesù è una forza disarmata che ferma il male' La predicazione del pastore Paolo Ricca per la Settimana dell'Unità tra i cristiani

IT | FR | HU
24 Dicembre 2017
ROMA, ITALIA

La Chiesa è il popolo dell'attesa. Meditazione del pastore valdese Paolo Ricca

14 Dicembre 2017
ROMA, ITALIA

Visita online il presepe di Sant'Egidio: Gesù accolto da poveri, malati, chi non ha casa, e uomini di ogni fede

IT | ES | DE | FR | CA | NL
22 Settembre 2017
SPAGNA

Catalogna, Sant'Egidio: ''Non perdiamo altro tempo, rilanciare il dialogo per uscire dalla crisi''

IT | ES | CA
6 Settembre 2017

Perchè le #stradedipace passano per Münster-Osnabrück? Capire un crocevia della storia europea

IT | DE
tutte le news
• STAMPA
25 Febbraio 2018
kathpress

Kardinal Marx fordert mehr Engagement für Einheit der Menschen

25 Febbraio 2018
Domradio.de

"Gräben zuschütten"

25 Febbraio 2018

„Gräben zuschütten, Spaltungen überwinden“

24 Febbraio 2018
Domradio.de

Im Dienst der karitativen Arbeit

22 Febbraio 2018
Br-Online

Interview mit Sant'Egidio Mitgründer Andrea Riccardi

22 Febbraio 2018
Sonntagsblatt

Die katholischen 68er

tutta la rassegna stampa
• DOCUMENTI

Ahmad Al Tayyeb - Oriente e Occidente - Dialoghi di civiltà - Parigi 2016

Andrea Riccardi - Oriente e Occidente - Dialoghi di civiltà

Dove Napoli 2015

Comunità di Sant'Egidio: Brochure Viva gli Anziani

tutti i documenti
• LIBRI

Il martirio degli armeni

La Scuola

Elogio dei poveri

Francesco Mondadori
tutti i libri