change language
sei in: home - rassegna stampa newslettercontattilink

Sostieni la Comunità

  
12 Aprile 2015

Memòria dels «nous màrtirs» cristians

 
versione stampabile

La Comunitat de Sant’Egidio ha fet memòria dels testimonis de la fe que ens han deixat en els temps recents. Són molts els cristians que en nombrosos llocs del món han patit persecucions, discriminacions, privacions de la llibertat religiosa i fins i tot han perdut la vida.

La Comunitat de Sant’Egidio els va recordar, juntament amb religiosos i religioses, sacerdots i laics, en una pregària ecumènica el dimecres 18 de març, a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona, residida per Mons. Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona, juntament amb el P. Aurel Bunda, de l’Església ortodoxa del patriarcat de Romania, i el P. Sasun Zmrukhtyan, vicari de l’Església armènia apostòlica a Espanya i Portugal.

En aquesta memòria es van recordar les víctimes de cada continent. El papa Francesc va afirmar que «avui, en el segle XXI, la nostra Església és una Església de màrtirs». Ho veiem de manera molt concreta en el que està passant al Pakistan, Síria, l’Iraq, Líbia, Nigèria, Centreàfrica...

Cada continent va estar representat per una creu que s’oferia amb el nom de molts testimonis concrets. Són testimonis desarmats i no violents que constitueixen un escàndol enfront de la violència, la corrupció i el terror. Són llocs on es mor perquè es va a missa, on esglésies i escoles cristianes són cremades, on hi ha amenaces, intimidacions i assassinats perquè s’eduquen els joves i així s’allunyen de les bandes criminals.

La Teresa, una dona cristiana pakistanesa que viu a Barcelona, va agrair a la Comunitat de Sant’Egido aquesta memòria i va pregar per la pau i la convivència al Pakistan. El diumenge 15 de març, quinze cristians de les Esglésies catòlica i anglicana van ser assassinats mentre participaven a la missa. Entre ells, el petit Abish, d’11 anys, jove de l’Escola de la Pau. La Teresa va compartir la seva joventut amb un màrtir del diàleg i la convivència, Shabhaz Bhatti, ministre de les minories al Pakistan que va morir el 2011, amb 42 anys, el qual va ser recordat. Mons. Oscar Arnulfo Romero, inoblidable pastor, testimoni de pau i amic dels pobres, assassinat al Salvador mentre celebrava l’eucaristia està sempre present en aquesta memòria. Enguany serà beatificat a San Salvador, que obre la memòria de molts altres que han donat la seva vida al continent americà, assassinats per la violència i  la cobdícia dels diners i que estaven indefensos en barris perillosos. A l’Àfrica, han estat molts els religiosos i religioses, sacerdots i laics, que han perdut la vida treballant per la pau, servint els pobres i guarint els malalts. Luis Marzo, secretari provincial dels Germans de Sant Joan de Déu, va pregar particularment pels malalts d’Ebola. Aquest estiu uns quants religiosos i religioses de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu van contreure el virus en tenir cura dels pacients a l’hospital de Sant Josep de Monròvia (Libèria) o a Lunsar (Sierra Leone).

El germà Miguel Pajares, de 75 anys, i el germà Manuel García Viejo, de 69 anys, van morir entre l’agost i el setembre del 2014; feia més de trenta anys que eren a l’Àfrica al costat dels malalts. Floribert Bwana Chui, jove de la Comunitat de Sant’Egidio a Goma, va ser torturat i assassinat per haver-se oposat a la corrupció i a la idolatria dels diners en nom de l’Evangeli i dels pobres.

Els testimonis de la fe del segle XXI són dones i homes que ens mostren la força de la resistència al mal fins a donar la vida. Cadascun dels noms que es van poder escoltar, amb la llàntia que es va encendre, ens recordaven que junts formem part d’una única família que testimonia l’Evangeli de la pau.


 LEGGI ANCHE
• NEWS
2 Febbraio 2018

Dall'Argentina al Santuario dei martiri di San Bartolomeo, le memorie dei religiosi uccisi nel 1976

IT | ES | FR
12 Gennaio 2018

È online il nuovo sito della Basilica di San Bartolomeo all'Isola, santuario dei nuovi martiri del XX e XXI secolo

15 Dicembre 2017
ROMA, ITALIA

Preghiera in memoria di Annalena Tonelli: oggi la consegna della sua agenda al memoriale dei nuovi martiri a San Bartolomeo all'Isola

27 Novembre 2017
ROMA, ITALIA

Basilica di San Bartolomeo: Preghiera in memoria di Suor Veronika Theresia Ràckovà, la sua vita per i malati in Sud Sudan

21 Novembre 2017
BARCELLONA, SPAGNA

''Mentre nelle nostre città europee si vive una profonda crisi, la storia si gioca nelle periferie'': Andrea Riccardi a Barcellona

IT | ES | CA
8 Novembre 2017
BARCELLONA, SPAGNA

Perché è importante ricordare la notte dei cristalli

IT | ES | CA
tutte le news
• STAMPA
2 Febbraio 2018
el Periódico

La brújula de los sintecho

2 Febbraio 2018
Roma sette

A San Bartolomeo all’Isola le memorie dei pallottini assassinati in Argentina nel ’76

1 Febbraio 2018
La Vanguardia

La dificultad de acceso a vivienda aumenta el riesgo de pobreza en Barcelona

1 Febbraio 2018
Flama.info

La Comunitat de Sant Egidi presenta la “Guia Michelin dels pobres” 2018

1 Febbraio 2018
CATALUNYARELIGIO.CAT

Sant'Egidio presenta la versió mòbil de la seva Guia Michelin

1 Febbraio 2018

La ''Guia Michelin pels pobres'' s'edita per primera vegada com a aplicació de mòbil

tutta la rassegna stampa
• DOCUMENTI

Omelia di S.E. Paul R. Gallagher per la commemorazione dei martiri contemporanei

Lista martiri ricordati alla veglia di preghiera della settimana Santa 2015

L'omelia di mons. Matteo Zuppi

tutti i documenti
• LIBRI

Martiri d'Albania (1945-1990)

La Scuola
tutti i libri

FOTO

505 visite

519 visite

512 visite

567 visite
tutta i media correlati