change language
benne vagy: home - news newsletterlink

Support the Community

  
Április 23 2017

Ferenc pápa homíliája a Szent Bertalan-bazilikában

Április 22-én este a szentatya vezette azt az imaliturgiát, amelyet a 20. és 21. század „új vértanúira” emlékezve a Szent Egyed közösség szervezett Rómában, a Tiberis-szigeten található Szent Bertalan-bazilikában.

 
nyomtatható verzió

Az elhangzott beszédek, tanúságtételek olasz nyelven itt találhatóak: 

L'omelia di Papa Francesco »

Il saluto di Andrea Riccardi »

Testimonianza di Karl A. Schneider, figlio di Paul Schneider, ucciso il 18 luglio 1939 »

Testimonianza di Roselyne Hamel, sorella di padre Jacques Hamel, ucciso il 26 luglio 2016 »

Testimonianza di Francisco Guevara, amico di William Quijano, ucciso il 28 settembre 2009 »

 

FERENC PÁPA BESZÉDE MAGYARUL, TELJES TERJEDELMÉBEN

Zarándokként jöttünk ide, a Tiberis-szigeti Szent Bertalan-bazilikába, ahol a vértanúság ősi története egybekapcsolódik az új vértanúknak, annak a sok kereszténynek az emlékezetével, akiket a múlt század őrült ideológiái öltek meg – és ez az öldöklés ma is folytatódik –, egyszerűen csak azért, mert ők Jézus tanítványai voltak.

Ezeknek a régi és mai hős tanúságtevőknek az emléke megerősíti bennünk annak tudatát, hogy az Egyház akkor egyház, ha a vértanúk egyháza. Vértanúk pedig azok – ahogy a Jelenések könyve emlékeztetett minket –, „akik a nagy szorongatásból jöttek, ruhájukat kimosták, kifehérítették a Bárány vérében” (Jel 7,14). Ők megkapták azt a kegyelmet, hogy a végsőkig, a halálig menően megvallják Jézust. Ők szenvednek, életüket adják, mi pedig megkapjuk Isten áldását az ő tanúságtételükért. Sok rejtett vértanú is van, olyan férfiak és nők, akik hűek a szeretet szelíd hatalmához, a Szentlélek szavához, akik a mindennapi életben igyekeznek segíteni testvéreiket, és szeretni Istent feltétel nélkül.

Ha jól megnézzük, minden üldözés oka a gyűlölet: e világ fejedelmének gyűlölete azok iránt, akiket Jézus az ő halálával és feltámadásával megmentett és megváltott. Abban az evangéliumi szakaszban, amelyet az imént hallottunk (vö. Jn 15,12–19), Jézus egy erős és meghökkentő szót használ: a gyűlölet szót. Ő, aki a szeretet tanítómestere, aki oly szívesen beszélt a szeretetről, most gyűlöletről beszél. Ő mindig nevükön akarta hívni a dolgokat. Így szól: „Ne ijedjetek meg! A világ gyűlölni fog titeket, de tudnotok kell, hogy engem előbb gyűlölt.”

Jézus kiválasztott és kiváltott minket szeretetének ingyenes ajándékával. Halálával és feltámadásával kiváltott minket a világ hatalmából, a sátán hatalmából, e világ fejedelmének hatalmából. A gyűlölet eredete ez: minthogy Jézus megmentett bennünket, és e világ fejedelme ezt nem akarja, ezért gyűlöl minket, és üldözést támaszt, amely Jézus és a születő Egyház idejétől fogva napjainkig tart. Hány keresztény közösséget ér ma is üldöztetés!? Miért? A világ gonosz lelkének gyűlölete miatt.

A történelem nehéz időszakaiban hányszor lehetett hallani: „Ma a hazának hősökre van szüksége!” A vértanút lehet hősnek gondolni, de a vértanú esetében az a lényeg, hogy ő egy „kegyelmet kapott” ember: Isten kegyelme és nem a bátorság tesz minket vértanúvá. Ma éppúgy feltehetjük a kérdést: „Mire van szüksége ma az Egyháznak?” Vértanúkra, tanúkra, vagyis a mindennapok szentjeire. Mert az Egyházat a szentek viszik előre. A szentek: nélkülük az Egyház nem tud előrehaladni. Az Egyháznak szüksége van a mindennapok szentjeire, a hétköznapi, következetesen élt élet szentjeire, de azokra is, akiknek van bátorságuk annak a kegyelemnek az elfogadására, hogy a végsőkig, a halálig menően tegyenek tanúságot. Ők valamennyien az Egyház élő vére. Ők azok a tanúk, akik előreviszik az Egyházat, akik tanúsítják, hogy Jézus feltámadt, hogy Jézus él, és ezt következetes életükkel, az ajándékba kapott Szentlélek erejével tanúsítják.

Ma, ebben a templomban szeretném kiegészíteni e vértanúk sorát egy további ikonnal. Egy nőről van szó. Nem tudom a nevét, de ő néz minket a mennyből. Amikor Leszbosz szigetén voltam, és üdvözöltem a menekülteket, volt közöttük egy harminc év körüli férfi, három gyermekkel. Rám nézett, és azt mondta: „Atyám, én muszlim vagyok, de a feleségem keresztény volt. Terroristák jöttek a falunkba, végigmértek minket, kérdezték a vallásunkat. Látták a feleségemen, hogy nyakában ott a kereszt. Kérték, hogy vegye le és dobja le a földre. Ő nem tette, erre a szemem láttára elvágták a torkát. Nagyon szerettük egymást!” Ez az az ikon, amelyet ma ajándékként idehozok. Nem tudom, hogy az a férfi Leszboszon van-e még, vagy már sikerült máshová mennie. Nem tudom, ki tudott-e szabadulni abból a koncentrációs táborból, a menekülttáborok – sok menekülttábor – ugyanis koncentrációs, akkora tömeg halmozódik fel ott, és ott magára van hagyva. És a nagylelkű népeknek, amelyek befogadják őket, viselniük kell ezt a terhet is, mert a nemzetközi szerződések fontosabbnak tűnnek az emberi jogoknál. Ebben a férfiban nem volt harag: ő, a muszlim, neheztelés nélkül hordja a fájdalomnak ezt a keresztjét. A felesége iránti szeretetébe menekült, aki megkapta a vértanúság kegyelmét.

Emlékezni a hitnek ezekre a tanúira, és imádkozni ezen a helyen nagy ajándék. Ajándék a Szent Egyed közösségnek, a Rómában élő Egyháznak, e város összes keresztény közösségének és sok zarándoknak. A vértanúk élő öröksége adjon ma nekünk békét és egységet! Ők azt tanítják nekünk, hogy a szeretet erejével, a szelídséggel lehet harcolni az önkény, az erőszak, a háború ellen, és ezt lehet türelemmel és békével tenni. És akkor így imádkozhatunk: Urunk, tégy minket az evangélium és a te szereteted méltó tanúivá, áraszd el irgalmaddal az emberiséget, újítsd meg az Egyházat, oltalmazd az üldözött keresztényeket, adj mielőbb békét az egész világnak! Tied, Urunk, a dicsőség, a mienk pedig a szégyen (vö. Dán 9,7).

 

Köszönetmondás a menekültekkel való találkozás után:

Egyetlen mondattal szeretnélek köszönteni titeket: köszönetet mondok nektek mindazért, amit adtok nekünk! Hálásan köszönjük! Az Úr áldjon meg titeket

 

Záró köszöntés a bazilika előtt:

Köszönetet mondok, amiért eljöttetek és együtt imádkozhattunk a vértanúk e templomában. Gondoljunk a kegyetlenségre, arra a kegyetlenségre, amely oly sok embert sújt manapság, gondoljunk az emberek kizsákmányolására… Az emberekre, akik bárkákon érkeznek, és akik aztán ott [a táborban] maradnak, a nagylelkű országokra, mint amilyenek Olaszország és Görögország, amelyek befogadják őket, aztán viszont a nemzetközi szerződések nem engedik… Ha Olaszországban minden település befogadna két migránst, mindenkinek jutna hely. Délnek, Lampedusának, Szicíliának, Leszbosznak ez a nagylelkűsége bárcsak megfertőzné egy kicsit az északiakat is! Ez az igazság: olyan társadalom vagyunk, amely nem vállal gyermeket, de a migránsok előtt is bezárja kapuját. Ezt öngyilkosságnak hívják. Imádkozzunk!

[Áldás]

 

Forrás: Magyar Kurír

Fordította: Tőzsér Endre SP

 

 


 OLVASSON
• HÍREK
Június 3 2011

Rome: In the Basilica of San Bartolomeo, the delivery of the stole of Ragheed Aziz Ganni, Chaldean priest killed in Mosul in Iraq

IT | EN | ES | DE | FR | CA | NL
Április 6 2011

Rome - The Bible of Shabaz Bhatti, the pakistani minister has been delivered to the basilica of San Bartolomeo, memorial of martyrs and witnesses of faith in XX and XXI century

IT | EN | ES | FR | NL | PL
Szeptember 17 2010

Rome: In the Basilica of San Bartolomeo, memory of a Cambodian bishop, victim of the Khmer Rouge genocide

IT | EN | ES | DE | FR | PT | CA | NL
minden hír
• RELEASE
Február 11 2019
Vatican Insider

Riccardi: tra Italia e Vaticano c’è freddezza ma non rottura

Február 22 2018
Famiglia Cristiana

La preghiera sia un urlo contro le guerre

Február 22 2018
Br-Online

Interview mit Sant'Egidio Mitgründer Andrea Riccardi

Február 21 2018
Famiglia Cristiana

La rivoluzione dell'amore e della tenerezza, l'unica necessaria #santegidio50

Február 21 2018
Famiglia Cristiana

I 50 anni di Sant'Egidio. L'abbraccio.

Február 21 2018
Vatican Insider

Sant’Egidio si unisce alla Giornata di digiuno per Congo e Sud Sudan indetta dal Papa

a teljes sajtószemle
• NO HALÁLBÜNTETÉS
Október 10 2017

On 15th World Day Against the Death Penalty let us visit the poorest convicts in Africa

Október 7 2015
EGYESÜLT ÁLLAMOK

The World Coalition Against the Death Penalty - XIII world day against the death penalty

Október 5 2015
EFE

Fallece un preso japonés tras pasar 43 años en el corredor de la muerte

Szeptember 24 2015

Pope Francis calls on Congress to end the death penalty. "Every life is sacred", he said

Március 12 2015
AFP

Arabie: trois hommes dont un Saoudien exécutés pour trafic de drogue

Március 12 2015
Associated Press

Death penalty: a look at how some US states handle execution drug shortage

Március 9 2015
Reuters

Australia to restate opposition to death penalty as executions loom in Indonesia

Március 9 2015
AFP

Le Pakistan repousse de facto l'exécution du meurtrier d'un critique de la loi sur le blasphème

Március 9 2015
AFP

Peine de mort en Indonésie: la justice va étudier un appel des deux trafiquants australiens

Február 28 2015
EGYESÜLT ÁLLAMOK

13 Ways Of Looking At The Death Penalty

Február 15 2015

Archbishop Chaput applauds Penn. governor for halt to death penalty

December 11 2014
MADAGASZKÁR

C’est désormais officiel: Madagascar vient d’abolir la peine de mort!

nem megy a halálbüntetés
• DOKUMENTUMOK

Intervista a Papa Francesco in occasione del viaggio apostolico in Svezia

Non muri ma ponti: il messaggio di Andrea Riccardi al 4° congresso di 'Insieme per l'Europa'

Andrea Riccardi - Oriente e Occidente - Dialoghi di civiltà

Walter Kasper

Laudatio per il prof. Andrea Riccardi in occasione del conferimento del Premio Umanesimo 2016 a Berlino

Medì 2016: PROGRAMMA

az összes dokumentum