change language
te itt vagy: home - news newsletterlink

Support the Community

  
Július 27 2016

Terrorizmus és hit: a szentmise nem ért véget

Andrea Riccardi írása az Avvenirén a roueni merénylet kapcsán

 
nyomtatható verzió

 Az erőszak megszentségtelenített egy templomot; egy papot meggyilkoltak miközben misézett; hívek és felszenteltek vannak a sebesültek között.

 
Az egész világ látta, de ezt már megélték Franciaországban akkor is, amikor Roger testvért halálosan megsebezték Taizében a vesperás alatt. Nem akartuk, hogy Európában ez megismétlődjék. De megtörtént. Mutatja ez a terroristák embertelenségét, és a vallásos érzület teljes hiányát, amely érzés azonban ott van nagyon sok muzulmánban, akik tisztelik „Isten embereit” és az imádságot. Fiatalok, őrültek követték el ezt a kegyetlen tettet, akiket rabul ejtett a gyűlölet totalitárius logikája és az ISIS (Daesh) propagandája. A brutális erőszak gyűlöletes megnyilvánulása volt ez. Annak a primitív szándéknak a kifejeződése, amely meggondolatlan reakcióba akarja belehajszolni a francia társadalmat. A francia püspöki konferencia elnöke, Pontier érsek azonban bölcsen reagált, kijelentette, fontos, hogy senki se essen a félelem kísértésébe. Bölcs módon az olasz püspökök is emlékeztettek, hogy nem szabad „a bezárkózás és a bosszúállás logikájára” hallgatni.  
 
Miért egy templomot támadtak meg? Olyan plébániáról van szó, amely a francia periférián helyezkedik el, mezőgazdasági területeket foglal magába: olyan vidék, ahol a történelem évszázadain keresztül a normann, északi katolicizmus élt. Napjainkban egy kongói plébános és egy 84 éves francia pap teljesített itt szolgálatot, az utóbbit Jacques Hamelt meggyilkolták, miközben szentmisét mutatott be. Hiány van papokból Franciaországban. De az egyház nem halott és nem is agonizál. Ellenkezőleg, bátran éli meg küldetését laikusok és apácák segítségével. Ebben egy olyan idős pap is részt vett, aki 2008-ban ünnepelte papságának 50. évfordulóját, de a szolgálatot ezután sem hagyta abba. Ilyenek a mi papjaink: olyan emberek, akik egész életüket szolgálatban töltik, nincsenek jól megfizetve, gyakran magányosak, de átitatja őket a szolgálat lelkülete. Tisztelet a francia egyháznak, amely nehézségek közepette is nyitva tartja templomait, nagy méltósággal és evangéliumi kommunikatív készséggel hirdeti az igét, ünnepli az Eucharisztiát. 
 
Visszatér a kérdés: miért egy templomot? A templom keresztény szimbólum, s a Saint Etienne-templom most még inkább az, mert mártírok vére áztatja. Keresztény szimbólum az erőszak által félbeszakított mise miatt. A francia egyház egyetemes, világos és egyértelmű módon – II. János Pál pápától Ferencig – sohasem fogadta el, hogy vallásháború dúlna a keresztény nyugat és az iszlám között. 2002-ben, a szeptember 11-i merényletek után, Wojtyla pápa a világ vallási vezetőit Assisibe hívta, hogy imádkozzanak a békéért. Előtte böjti napot hirdetett a katolikusok számára, amely egybe esett a Ramadán végével. Az egyház nem süllyed az iszlámellenes populizmus szintjére. Tegnap megsebesítették azok, akik megittasodtak a szent háború gyűlöletétől, akik azt akarták elérni, hogy az egyház szembeszegüljön, s felhagyjon bölcs és anyai hozzáállásával. Jacques atya a plébánia blogján a vakációval kapcsolatban ezt írta: „legyünk ebben az időben tisztelettel mások iránt, bárkik is legyenek azok”. És azt kérte: „imádkozzatok a rászorulókért, a békéért, azért, hogy jobban tudjunk együtt élni…”. Ez az érzés él mélyen az egyházban, amely a benne élő emberek szövete által segíti a találkozásokat, odamegy a legnehezebb helyekre, segíti a szenvedőket. Ezt jelenti békében együtt élni másokkal. Az egyház az ingyenesség és az emberségesség helye versengő társadalmainkban, ahol mindennek ára van. És mindenekelőtt egy hely, amely nyitva áll.
 
Templomaink nyitott ajtaja – amelyen beléptek Hamel atya gyilkosai is – szemben áll az elszaporodó bezárkózással, kapukkal, falakkal, amelyek a félelem gyümölcsei. Oda, a templomba, mindenki beléphet: a szegények, a rászorulók, a dolgok értelmét keresők, akik a barátság szavát vagy gesztusát keresik. Abban a templomban, ahogy nagyon sok más francia és európai templomban is, egy olyan világ titka van elrejtve, amely nem hisz a falakban és nem hallgat az erőszakra. A kontinensünk egy olyan része ez, amely talán a legjobban zavarja az erőszakosokat. Egy olyan rész, amely látszólag gyenge (mint az idős pap), de mégis nagyon erős: „Jézus azért jött, hogy sebezhető legyen” – mondta Jacques atya tavaly karácsonykor. 
 
Jacques atya meggyilkolása után Pontier érsek elismételte szavait: „Csak a hazánk számára oly drága testvériség az egyetlen út, amely a tartós béke felé vezet. Építsük együtt”. Ezek a halált hozó cselekedetek arra hívják a keresztényeket, hogy a sok erőszak közepette újítsák meg missziójukat Európában. Kell, hogy legyen egy álmunk arról, hogy a társadalom megbékél: integrálja azokat, akik a peremre szorultak, akik ellenségesek, nyugtalanok, és nem részesei a közös sorsnak. Ez egy evangelizáló és békeszerző misszió. Nemcsak alkalom szülte szavak, hanem korunk mély szükségszerűsége, amely meghívásként jelentkezik egyházunk számára. Folytatni kell az emberek között Jacques atya szentmiséjét, amelyet félbeszakított az erőszak.   
 

 OLVASSON
• HÍR
Június 3 2011

Rome: In the Basilica of San Bartolomeo, the delivery of the stole of Ragheed Aziz Ganni, Chaldean priest killed in Mosul in Iraq

IT | EN | ES | DE | FR | CA | NL
Április 6 2011

Rome - The Bible of Shabaz Bhatti, the pakistani minister has been delivered to the basilica of San Bartolomeo, memorial of martyrs and witnesses of faith in XX and XXI century

IT | EN | ES | FR | NL | PL
Szeptember 17 2010

Rome: In the Basilica of San Bartolomeo, memory of a Cambodian bishop, victim of the Khmer Rouge genocide

IT | EN | ES | DE | FR | PT | CA | NL
minden hír
• RELEASE
Február 27 2018
Avvenire

Cei. Atterrati a Roma 113 profughi. «La cooperazione fra istituzioni fa miracoli»

Február 2 2018
Roma sette

A San Bartolomeo all’Isola le memorie dei pallottini assassinati in Argentina nel ’76

Január 30 2018
Avvenire

Corridoi umanitari. Italia, Francia, Belgio, Andorra: l'Europa che accoglie i siriani

Január 13 2018
SIR

Belgio: vescovi in visita alle famiglie di profughi accolti nelle diocesi

November 27 2017
SIR

Sant’Egidio: veglia di preghiera a San Bartolomeo per suor Veronika Theresia

November 7 2017
Tagespost

Die Peripherie als Zielort der Kirche

minden sajtóközlemények
• NO HALÁLBÜNTETÉS
Október 10 2017

On 15th World Day Against the Death Penalty let us visit the poorest convicts in Africa

Október 7 2015
EGYESÜLT ÁLLAMOK

The World Coalition Against the Death Penalty - XIII world day against the death penalty

Október 5 2015
EFE

Fallece un preso japonés tras pasar 43 años en el corredor de la muerte

Szeptember 24 2015

Pope Francis calls on Congress to end the death penalty. "Every life is sacred", he said

Március 12 2015
AFP

Arabie: trois hommes dont un Saoudien exécutés pour trafic de drogue

Március 12 2015
Associated Press

Death penalty: a look at how some US states handle execution drug shortage

Március 9 2015
Reuters

Australia to restate opposition to death penalty as executions loom in Indonesia

Március 9 2015
AFP

Le Pakistan repousse de facto l'exécution du meurtrier d'un critique de la loi sur le blasphème

Március 9 2015
AFP

Peine de mort en Indonésie: la justice va étudier un appel des deux trafiquants australiens

Február 28 2015
EGYESÜLT ÁLLAMOK

13 Ways Of Looking At The Death Penalty

Február 15 2015

Archbishop Chaput applauds Penn. governor for halt to death penalty

December 11 2014
MADAGASZKÁR

C’est désormais officiel: Madagascar vient d’abolir la peine de mort!

nem megy a halálbüntetés
• DOKUMENTUMOK

Predicazione di Mons. Vincenzo Paglia alla veglia di preghiera per la pace e in memoria delle vittime degli attacchi terroristici a Parigi

Omelia di S.E. Paul R. Gallagher per la commemorazione dei martiri contemporanei

Lista martiri ricordati alla veglia di preghiera della settimana Santa 2015

Scherer: In Brasile una Chiesa viva che educa e trasforma

I colori della fede, uniti nella diversità

Annunciare la Buona Notizia : La catechesi con le persone disabili e la nuova evangelizzazione

az összes dokumentum

FOTÓK

225 látogatások

213 látogatások

223 látogatások

206 látogatások

226 látogatások
a kapcsolódó média