L’acte de lliurament dels Diplomes de l’Escola de Cultura i Idiomes de Sant’Egidio a Barcelona va començar amb un minut de silenci en record de les víctimes dels atemptats terroristes a París. La consternació dels nombrosos assistents a l’auditori de la Facultat de Comunicació de la Universitat Ramon Llull, de diferents religions i cultures, es va traduir en un emocionat aplaudiment.
“Conviure és el futur” i per això l’idioma i la cultura són dos elements fonamentals. La convivència i la integració dels “nous europeus” a les nostres ciutats es facilita en aprendre l’idioma i allargant la cultura de cadascú. Van ser alguns dels arguments de les intervencions del Director General d’Immigració de la Generalitat de Catalunya, Sr. Xavier Bosch, i del Catedràtic d’Ètica de la Universitat de Barcelona, Sr. Norbert Bilbeny. “La cultura ens ajuda a descobrir les diferències per valorar-les i apreuar-les. I també per valorar les semblances. Perquè on hi ha humans sempre hi ha més semblances que diferències” va subratllar Bilbeny.
“Les ciutats europees estan cridades a construir societats obertes, que acullen i integren els “nous europeus” “ va subratllar Xavier Vidal, director de l’Escola de Cultura i Idiomes. “M’agradaria animar a totes les dones que vinguin a l’escola a aprendre a llegir i a escriure; i també aprendran a conviure amb persones de diferents països, cultures i religions” va dir la Yamina, una dona d’origen marroquí.
Però per a una verdadera integració és també fonamental l’amistat i la solidaritat amb els més pobres. Va ser l’experiència de l’Alfredo, un jove de les Filipines que va conèixer els ancians i els amics del carrer amb Sant’Egidio: ”Em vaig adonar que tinc una vida millor que els altres i que hauria d’estar agraït a Déu”.
També hi havia presents alguns refugiats sirians que han començat a freqüentar l’escola. A través de la trobada personal l’Escola de Cultura i Idiomes de Sant’Egidio ha començat a integrar -ne molts d’ells.
|